Annons
Nyheter

Romska minnesmärken återställs efter hatbrott

Brott • Publicerad 27 maj 2020
Länsstyrelsen avsätter 100|000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.
Länsstyrelsen avsätter 100|000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två av fem romska minnesmärken i Skåne har vandaliserats under våren. Nu satsar länsstyrelsen 100 000 kronor på att återställa dem.

Både i Kivik och i Bromölla utsattes minnesmärken för vandalisering i slutet av april, något som polisen utrett som misstänkta hatbrott.

Annons

Minnesmärken har satts ut på platser i Skåne som historiskt varit viktiga för romer under den tid då de inte var bofasta i Sverige – fram till 1959 fick romer inte stanna mer än tre veckor i taget på samma plats.

Britta Roos, chef för Länsstyrelsen Skånes kulturmiljöenhet, är upprörd över vandaliseringen.

"Det är värdefullt att minnesmärkena finns och syns", säger hon i ett pressmeddelande.

Efter vandaliseringen i Bromölla greps och anhölls tre män sedan de stoppats i en rutinkontroll av polis, som hittade skyltar från minnesmärket i deras bil. Åklagaren gjorde då bedömningen att de gjort sig skyldiga till misstänkt hatbrott, har Kristianstadsbladet tidigare rapporterat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons