Annons
Nyheter

Romer missnöjda med skadestånd

De nästan 5 000 personer som fanns samlade i Skånepolisens omtalade register över romer kommer att få skadestånd.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2014
Foto: BERTIL ENEVâG ERICSON / TT

Men Erland Kaldaras på Romska ungdomsförbundet ser ersättningen som "ett slag i ansiktet".

Det är justitiekanslern (JK) som nu beviljar ersättning till en person eftersom hans personuppgifter har behandlats i strid med polisdatalagen.

Annons

I november konstaterade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden att registret hade tre generella brister, bland annat att ändamålet var för oprecist. Dessa brister ligger nu också till grund för JK:s beslut.

Erland Kaldaras, en av dem som fanns med i registret, ser positivt på själva beslutet men är mycket missnöjd med summan, 5 000 kronor per person.

Romska ungdomsförbundet hade krävt 250 000 kronor per person.

– Det ger en signal om att ett fel har begåtts och att man då också straffas för det. Men det här är ett historiskt brott och därför blir beloppet ett hån mot den romska befolkningen.

Enligt polisen är det ett omfattande arbete som nu följer, när personer som misstänker att de varit upptagna i registret först ska få det bekräftat och därefter ansöka om skadestånd.

– Det enda som krävs är att man finns med i uppgiftssamlingen, säger Lars Förstell, pressekreterare vid Skånepolisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons