Annons
Nyheter

Rökstopp bör krävas för operation

Det borde vara lika självklart för en kirurg att ställa krav på rökstopp inför ett ingrepp som att kräva att patienten är fastande eller går ner i vikt.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009

En kirurg ska kunna neka en rökare operation om rökningen äventyrar den medicinska nyttan med ingreppet. Det säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till Svenska Dagbladet med anledning av de nya riktlinjer som Socialstyrelsen ska presentera nästa år.

Det förutsätter dock att sjukvården också har rökavvänjningsprogram att erbjuda, betonar han.

Annons

Han ser ortopedkliniken vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå som ett bra exempel. Där infördes för ett halvår sedan rökstopp som villkor för all kirurgi. Det innebär att patienten inte ska röka två månader före och efter operation.

Flera studier, bland annat en från Södersjukhuset, visar att rökstopp halverar risken för komplikationer vid både små och stora ingrepp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons