Annons
Nyheter

Rökning bland unga minskar inte

Rökningen minskar. Men inte bland ungdomar. Regeringens mål om att halvera antalet barn och unga som börjar röka mellan 2003 och 2014 kommer inte att nås.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2013
Rökningen minskar överlag, men unga är sämre på att fimpa. Regeringens mål om att halvera antalet barn och unga som börjar röka mellan 2003 och 2014 kommer inte att nås.
Rökningen minskar överlag, men unga är sämre på att fimpa. Regeringens mål om att halvera antalet barn och unga som börjar röka mellan 2003 och 2014 kommer inte att nås.Foto: FRANK PREVEL

Det menar utredare på Folkhälsoinstitutet och Ewy Thörnqvist, generalsekreterare på tankesmedjan Tobaksfakta.

– Vi kommer inte att uppnå det, säger hon.

Annons

Sverige har ett nationellt mål om att minska tobaksanvändningen. Ett av delmålen är att antalet barn och ungdomar som börjar röka eller snusa ska halveras från 2003 till 2014, skriver Dagens Nyheter.

Men enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har andelen rökare i nian och årskurs två på gymnasiet, som de gör undersökningar på, varit relativt oförändrad mellan 2004 och 2011.

Samtidigt minskade andelen dagligrökare bland vuxna från 16 till 11 procent, visar Folkhälsoinstitutets statistik.

Ewy Thörnqvist anser att varningsbilder måste vara stora, att paketen inte får se ut som smink och att smaktillsatserna måste bort.

– De åtgärder som behövs har inte vidtagits. Många ungdomar säger att de skulle avstå om det smakade tobak, säger hon.

Hon vet inte varför de vuxna fimpar, men inte ungdomarna. Men hon pekar på ett problem.

– Många serier som utspelar sig på 60- och 70-talen är populära bland ungdomar. Där röker de väldigt mycket och glamouren upprätthålls, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons