Annons
Nyheter

Röjningen pågår efter ovädret

Röjningsarbetet är i full gång efter ovädret som drog in över södra Sverige på fredagen.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2008

Ännu vid 13-tiden var 50 000 utan el och 19 000 utan telefon. Men stormen skapade betydligt mindre skador än tidigare kraftiga oväder.

Röjningsarbetet är i full gång efter ovädret som drog in över södra Sverige i går.

Annons

På lördagsförmiddagen var fortfarande 50 000 utan el och 19 000 utan telefon och tågtrafiken hade stora problem. Men stormen skapade betydligt mindre skador än tidigare kraftiga oväder.

Arbetet pågår för fullt med att röja upp efter stormen. Vattnet har sjunkit undan på de flesta håll, och flertalet samtal till SOS Alarm i Västra Götalands och Jönköpings län rörde strömavbrott i stormens spår.

Enligt Krisberedskapsmyndigheten var stormen ganska kraftfull med ett kort och intensivt förlopp. Men skadorna bedöms som betydligt mindre än efter tidigare stormar som Per i fjol och Gudrun 2005.

Ändå ställde ovädret till stora trafikproblem i södra Sverige. Enligt Vägverket var som mest ett fyrtiotal vägar avstängda till följd av nedfallna träd och översvämningar under trafikkaoset i går. Hårdast drabbat var Kronobergs län och norra Skåne. Men inga dödsolyckor har rapporterats.

Över 50 000 hushåll var fortfarande utan ström på morgonen. Värst drabbade var Eons kunder. Värst uppges läget vara i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län, men även i norra Skåne, Halland och södra Östergötland finns många strömlösa.

Stormen över Götaland orsakade även stora problem för tåg-, flyg- och vägtrafiken. Träd hade fallit ned och blockerat spåren eller orsakat strömavbrott genom att skada kontaktledningar.

Tågtrafiken var fortsatt hårt drabbad under lördagsmorgonen. SJ hade på morgonen ingen prognos för när tågen kunde börja köra igen.

Totalstopp råder på Södra stambanan mellan Nässjö och Hässleholm, på Kust till kustbanan mellan Göteborg och Kalmar samt på Bohusbanan. Även sträckorna Nässjö-Falköping, Borås-Varberg och Göteborg-Karlstad var stängda för trafik.

Telebolagen har stora problem efter stormen. Vid halv elva saknade över 19 000 av Telias abonnenter i södra Sverige fast telefoni. Läget är värst i Kronobergs och Jönköpings län.

Siffrorna kan komma att stiga ytterligare under dagen.

Annons

Telia bedömer att nattens storm var mer kraftfull än de tidigare januaristormarna.

När stormen rasade som värst under fredagen nådde vinden orkanstyrka på flera ställen. Efter en lugnare lördag talades det tidigare om starkare vindar igen på söndag.

Men SMHI utfärdar inte längre någon vädervarning för de södra delarna av landet. Snart väntar dock mera blåst.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons