Annons
Nyheter

Rödgrönt förslag om a-kasseregler

De rödgröna har i arbetsmarknadsutskottet fått igenom att riksdagen ska uppmana regeringen att återinföra den så kallade hundradagarsregeln i a-kassan.
Nyheter • Publicerad 14 april 2011

Regeln innebär att man inte ska behöva söka nytt jobb utanför sitt yrke under de första hundra dagarnas arbetslöshet. Regeringen uppmanas också att se över a-kassans regler för deltidsarbetslösa. Sverigedemokraterna stöder de rödgrönas förslag.

Majoriteten enades om ändrade villkor för deltidsarbetslösa att stämpla upp till heltid och om att slopa kravet att redan från första dagen söka jobb i hela landet. I stället ska den gamla 100-dagarsregeln, som ger den arbetslöse rätt att under de första 100 dagarna söka jobb i sitt eget yrke och i sitt närområde, återinföras.

Annons

Möjligheten att få a-kassa vid deltid begränsades 2008 till 75 dagar. Det motsvarar cirka 8 månader för den som arbetar halvtid.

När regeringen lade fram förslaget i höstbudgeten 2007 så beräknades försämringen ge statskassan ett tillskott på 898 miljoner kronor 2008, 3,9 miljarder 2009 och 4,1 miljarder 2010.

Inget samarbete med SD

Både de rödgröna och Sverigedemokraterna förnekar att de skulle ha förhandlat fram ett gemensamt förslag. När det i utskottet stod klart att regeringens linje inte hade majoritetsstöd, ajournerades mötet för att oppositionen skulle formulera en gemensam text. Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström närmade sig Socialdemokraternas Ylva Johansson för att redovisa sitt partis ståndpunkt.

– Hon sade "kom med". Jag blev förvånad, men hängde med gänget, säger han.

Men väl inne på Johanssons arbetsrum var Sällström inte välkommen.

– Han gick in på mitt rum och jag talade om för honom att han inte var välkommen och fick gå ut. Vi samarbetar inte med SD, säger Ylva Johansson.

Enligt Sällström hann han bara mycket kort framföra SD:s synpunkt. SD vill liksom de rödgröna återinföra hundradagars-regeln samt ta bort regeln att deltidsarbetslösa bara får a-kassa i 75 dagar.

– Den innebär att arbetslösa inte vågar ta ett deltidsjobb, eftersom de bara kan få a-kassa på deltid i 75 dagar, säger Sällström.

Tobé (M) mycket kritisk

Annons

– Detta får mycket stora ekonomiska konsekvenser, säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M), som tycker att Socialdemokraterna agerar mycket oansvarigt.

– Den gamla tidens Socialdemokrater hade aldrig ha gjort så här, säger han.

– Det här är reformer som handlar om den ekonomiska politiken och att då sätta sig tillsammans med Sverigedemokraterna är anmärkningsvärt.

Förslagen kommer nu att skickas till finansutskottet för yttrande. Enligt Tobé är det för att få veta hur mycket förändringarna skulle kosta.

– Om de bestämmer sig för att göra detta måste de också presentera hur de ska finansiera det tillsammans med Sverigedemokraterna, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons