Annons
Nyheter

Rockader i Norge – utrikesministern får gå

Norge får en ny utrikesminister. Anniken Huitfeldt får gå i en av flera rockader i statsminister Jonas Gahr Støres regering.
Norge • Publicerad 16 oktober 2023
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt ersätts. Arkivbild.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt ersätts. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (fyra från vänster i bild) med nya ministrar och ministrar som bytt post. Runt honom, från vänster: Karianne Tung, Andreas Bjelland Eriksen, Espen Barth Eide, Tonje Brenna, Cecilie Myrseth, Kari Nessa Nordtun och Erling Sande.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (fyra från vänster i bild) med nya ministrar och ministrar som bytt post. Runt honom, från vänster: Karianne Tung, Andreas Bjelland Eriksen, Espen Barth Eide, Tonje Brenna, Cecilie Myrseth, Kari Nessa Nordtun och Erling Sande.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Espen Barth Eide blir Norges utrikesminister, igen. Arkivbild.
Espen Barth Eide blir Norges utrikesminister, igen. Arkivbild.Foto: Emilie Holtet/NTB/TT

Huitfeldt har varit utrikesminister i två års tid, sedan regeringen tillträdde i oktober 2021.

Den senaste tiden har hon varit i blåsväder när flera profilerade norska politiker har avslöjats med problematiska aktieinnehav. I utrikesministerns fall gick hon själv ut i somras och meddelade att hennes make hade handlat med aktier i flera norska storbolag, vilket hade väckt jävsmisstankar och börjat utredas. Hon bedyrade att hon inte hade känt till detta.

Inte hela orsaken

Annons

– Ärendena om köp och försäljning av aktier och jäv är del av bakgrunden till Annikens avgång, men inte hela, säger Jonas Gahr Støre vid en presskonferens, där det framgår att det är han som har petat statsråden och inte de som avgått.

Huitfeldt går tillbaka till sin plats i stortinget och ersätts som utrikesminister av Espen Barth Eide, som under de senaste två åren har varit klimat- och miljöminister. Den erfarne 59-åringen har varit utrikesminister tidigare, i slutet av Jens Stoltenbergs regeringstid (2012–13), och dessförinnan också försvarsminister.

Jonas Gahr Støre inrättar också ett nytt departement: digitaliserings- och förvaltningsdepartementet. Karianne Tung får i uppdrag att leda det. Dessutom tas oljan bort när olje- och energidepartementet byter namn till kort och gott energidepartementet.

"Ökad kraft"

Statsministern delar ut totalt sju nya ministerportföljer. Totalt fyra ministrar får lämna regeringen, varav tre tillhör Arbeiderpartiet och en Senterpartiet. Fem namn tillkommer, varav fyra från Arbeiderpartiet och en från Senterpartiet.

Två statsråd byter ministerposter. Utöver Espen Barth Eide blir Tonje Brenna arbetsminister i stället för kunskapsminister.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons