Nyheter

Risk för trängsel på passexpeditionerna i år

Räkna med körisk när du behöver nytt pass.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2010
Foto: JESSICA GOW

Polisens passexpeditioner förbereder sig för en anstormning av passökande, som börjar redan under våren.

Orsaken är att det har gått fem år sedan de nya passen med kortare giltighetstid infördes. Både de vuxna som skaffade pass med tio års giltighetstid år 2000 och de som skaffade pass med fem års giltighetstid hösten 2005 behöver alltså förnya i år.

– Vi vet hur det var 2005 när de nya passen infördes. Då var det lite kalabalikartat, för många ville ha pass med tio års giltighetstid, men fick fem år. Nu går alla de här ut till hösten, säger Bodil Svensson, chef för extern service vid Blekingepolisen.

Uppgången har redan börjat, eftersom många länder, bland annat Thailand, inte godkänner pass som går ut inom kort.

Bästa tipsen till resenärer är att vara ute i god tid och välja en udda tid. Måndagar är en dålig dag, konstaterar Christer Rindmo, chef på passexpeditionen i Malmö.

– Det verkar sitta djupt hos våra kunder att på måndagar ska man skaffa pass.

Hans bästa tips är i stället tidiga lördagsförmiddagar.

I Malmö kan besöket på passexpeditionen i värsta fall ta två timmar, trots att målet är max en timmes väntetid. Men nu finns planer på att införa tidsbokning som hos bilprovningen.

Nya pass skulle öka säkerheten

2005 infördes en ny typ av pass i Sverige försedda med chips. De skulle bli svårare att förfalska och information på chipet skulle göra det lättare att avgöra om fel person visar passet vid gränskontrollen.

Giltighetstiden förkortades från tio till fem år.

De nya passen introducerades oktober 2005. Eftersom vissa länder, till exempel Thailand, kräver att resenären har minst ett halvårs giltighetstid kvar på passet, väntas en uppgång i antalet passansökningar redan nu i vår.

2005 skaffade en miljon svenskar nytt pass, varav 158 000 det nya. Därefter har antalet ansökningar minskat stadigt. 2009 fick 875 000 personer nytt pass.

Källa: Rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.