Risk att 3D-vapen används vid terrorattentat
– Vi har funderat över det här ett tag, givet att det finns ett starkt vapenintresse i många av de våldsbejakande extremistmiljöerna, säger Ahn-Za Hagström, chef för NCT till radion.
På senare tid har 3D-printade vapen dykt upp i flera fall i Europa, framför allt när det handlar om högerextrema miljöer. Till exempel beslagtog den isländska polisen 3D-vapen i höstas när flera personer greps, misstänkta för att ha förberett terrorattentat.
– Tekniken går framåt, vilket gör att det är möjligt att printa egna vapen som är mer potenta än vad de var tidigare år, och det är också lätt att gå under rättsväsendets radar och undgå att bli upptäckt, säger Ahn-Za Hagström.
I flera år har det spridits information på olika nätforum om hur man bygger en bomb eller använder en lastbil i terrorattacker. På senaste tiden finns där även information om hur man skriver ut vapen, enligt Ahn-Za Hagström.
– Vi ser att ritningar på printade vapen förekommer i olika digitala forum, så kunskapen sprids samtidigt som tekniken går framåt, säger hon.
Risken kring 3D-printade vapen finns med som en del av NCT:s nya helårsbedömning av terrorhotnivån i Sverige, som presenterades tidigare i veckan. Terrorhotnivån bedömdes då ligga kvar på förhöjd nivå under 2023.