Nyheter

Riksdagsmän på Disney World

Riksdagens regler för studieresor är generösa, visar en granskning som Expressen gjort.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010
Kanske träffade de Musse?
Kanske träffade de Musse?Foto: Scanpix

Ett exempel på en sådan studieresa är en heldag på Disney World i Los Angeles för att "studera turism".

Andra exempel är en tur till Färöarna för att studera "Hur det är att bo på en ö mitt i Atlanten", tio dagar i Kanada för att "studera ungas villkor i ett bredare perspektiv" och en Kuba-resa för att "studera kubansk miljöpolitik".

Varje ledamot har en pott på 50 000 kronor av skattemedel per mandatperiod för resor. Enligt granskningen har åtta ledamöter i dag rest upp hela bidraget, ett 20-tal har mindre än 10 000 kronor kvar och 70 ledamöter har lämnat in ansökningar för resor under 2010.

– Jag kan inte komma ihåg något ärende då ledamoten fått blankt avslag, säger vice talmannen Jan Björkman (S) till tidningen.

Ledamöterna behöver inte redogöra för vad resan gett när de kommer tillbaka. Det viktiga är vilka program de anger i sin ansökan, som någon av de tre vice talmännen ska godkänna. Kravet är minst sex timmars studier per dag.

Statsvetare som tidningen talat med tycker att riksdagen borde kräva någon form av redovisning från resenärerna.

– Vissa av de här reseprogrammen verkar vara långsökta. Det borde finnas möjlighet att skärpa granskningen, säger Gullan Gidlund, professor i statskunskap vid Örebro universitet till Expressen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.