Annons
Nyheter

Riksdagsmajoritet vill se över strafflindring

Politik • Publicerad 14 juni 2021
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.Foto: Tove Eriksson/TT

En majoritet av riksdagspartierna vill se över dagens regelverk där en person som döms för brott kan få ett lindrigare straff om det finns förmildrande omständigheter. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ytterst är ju straffet en konsekvens av ett brott man har begått och det bör ju spegla brottets allvar, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till radion.

Annons

Tillsammans med C, KD och SD kräver M en översyn av omständigheterna.

Omständigheter som kan ge mildrat straff är om man riskerar att bli av med arbetet till följd av sitt brott, om brottsoffret har dröjt med att göra en polisanmälan eller om den som döms skulle drabbas oskäligt hårt på grund av hög ålder eller dålig hälsa.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, anser att de så kallade billighetsskälen är väl avvägda.

– När domstolen ska bestämma straffet, då är det viktigt att man kan göra en sammanvägd bedömning, där man tar hänsyn till såväl försvårande som förmildrande omständigheter, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons