Annons
Nyheter

Efter Botkyrkalarmet – särskild riksdagsdebatt

Politik • Publicerad 10 mars 2023
Ett parti kan begära en särskild debatt i riksdagen i en viss fråga. Efter samråd med partiernas gruppledare beslutar talmannen om och när den särskilda debatten ska ske. Arkivbild.
Ett parti kan begära en särskild debatt i riksdagen i en viss fråga. Efter samråd med partiernas gruppledare beslutar talmannen om och när den särskilda debatten ska ske. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagen ska hålla en särskild debatt om hur kriminella och andra systemhotande aktörer påverkar politiken. Som färskt exempel finns larmet om hur kriminella kan ha påverkat ett medlemsmöte hos Socialdemokraterna i Botkyrka.

Den särskilda debatten ska hållas på tisdag nästa vecka och har begärts av Moderaterna. Från regeringen deltar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Annons

Debatten kommer i breda ordalag att handla om otillbörlig påverkan på demokratiska institutioner.

Gunnar Strömmer har tidigare gett som exempel hur kriminella i Södertälje försökt infiltrera bygglovsprocesser, och hur kriminella klaner i Göteborg skapat en tystnadskultur i den offentliga förvaltningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons