Annons
Nyheter

Riksdagen fortsätter i pandemiläge till hösten

Politik • Publicerad 16 juni 2021
Riksdagen på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkivbild
Riksdagen på Helgeandsholmen i Stockholm. ArkivbildFoto: Vilhelm Stokstad/TT

Riksdagen fortsätter i bantad pandemiversion till den 14 september, enligt talmannens presstjänst.

Gruppledarna för riksdagens åtta partier är överens om att förlänga sin överenskommelse över sommaren. Bara en misstroendeomröstning kan rucka på det.

Annons

Skulle det bli en misstroendeomröstning med anledning av Vänsterpartiets hot om utredningsförslaget om hyror i nyproduktion, kommer dock samtliga 349 ledamöter att kallas in för första gången sedan i mars förra året.

Den frivilliga överenskommelsen gruppledarna har går ut på att dra ner på möten i huset och ledamöter som deltar i omröstningar, för att minska smittspridning i huset och när ledamöter ska resa till och från Stockholm. Sedan förra våren har omröstningar i kammaren skötts med 55 ledamöter, det minsta antal som är möjligt för att partiernas representation ska spegla resultatet i valet 2018.

Från midsommar och fram till riksdagens öppnande den 14 september hålls normalt inga sammanträden eller omröstningar i kammaren. En del utskott, som EU-nämnden, har dock möten. Men de sköts digitalt sedan ett år tillbaka, av pandemiskäl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons