Annons
Nyheter

Riksdagen begär mer för stärkt säkerhet

Politik • Publicerad 6 september 2023
För några veckor sedan höjde Säpo terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala. Arkivbild.
För några veckor sedan höjde Säpo terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagsförvaltningen, som stöttar de folkvalda riksdagsledamöterna, begär mer pengar med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige, skriver Altinget.

Myndigheten begär att regeringen skjuter till nästan 17 miljoner kronor mer nästa år och ytterligare 18 miljoner för både 2025 och 2026.

Annons

– Absolut så påverkas vi av omvärldsläget och den hotbild som riktas mot Sverige och riksdagen, säger Niklas Åström, säkerhetschef i riksdagen, till Altinget.

På frågan om riksdagen är förberedd på eventuella händelser som skulle kunna ske redan i dag svarar Åström att man aldrig kan lämna några garantier men att det finns goda förutsättningar att förebygga oönskade händelser och att hantera dem.

– Riksdagen behöver fungera oavsett händelse, också när det sker incidenter eller kriser, och i värsta fall krigsfara och krig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons