Annons
Nyheter

Richard III hittad under parkering

Det var verkligen resterna av Rikard III som hittades under en parkeringsplats i England i höstas.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2013
Foto: University of Leicester

Han som avgjorde saken var den 55-årige möbelsnickaren Michael Ibsen, kungens avlägsne släkting.

"En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!"

Annons

Orden är Rikard III:s. Åtminstone om vi ska tro William Shakespeare som skrev en pjäs om denne engelske kung som dog under slaget vid Bosworth år 1485.

Vart det kungliga liket tog vägen har dock varit höljt i dunkel, även om det antas ha begravts i Greyfriars, en numera försvunnen klosterkyrka i staden Leicester i England.

Därför blev upphetsningen stor när arkeologer i höstas hittade resterna av en vuxen man under en parkeringsplats i stadens centrum. Precis där kyrkan antas ha legat. Skelettet bar spår av kraftigt våld, vilket stärkte misstankarna ytterligare.

För att bli säkra på sin sak tog forskarna dna från skelettet och jämförde det med dna från den 55-årige möbelsnickaren Michael Ibsen. Han är nämligen släkt med den döde kungens äldre syster, Anne av York, i rakt nedstigande led. Må vara 17 generationer bort, men ändå.

Nu är analysen klar och enligt arkeologerna är de båda "utom allt rimligt tvivel" släkt med varandra.

Nu väntar en mer ståndsmässig begravning i katedralen i Leicester, skriver BBC News.

Släpades naken genom gatorna

Rikard III var bara kung av England i två år, 1483–1485. Han blev den siste kungen av huset York. Han dog under slaget vid Bosworth Field som den siste engelske kung som dött i strid. I slaget mötte han Henry Tudor, senare kung Henrik VII.

Enligt vissa källor släpades Rikards kropp naken genom gatorna innan den begravdes i Greyfriars Church i Leicester. Enligt andra kastades hans kropp i en närliggande flod.

Trots sin korta regeringsperiod blev Rikard III odödlig genom pjäsen med samma namn av William Shakespeare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons