Annons
Nyheter

Här är den största smittohärden på flygplatsen

De plastlådor som används i säkerhetskontrollen är de enskilt största smittohärdarna på flygplatser, enligt en ny studie.
Medicin • Publicerad 1 september 2018 • Uppdaterad 2 september 2018
Foto: David Goldman

Den brittisk-finska studien utfördes under influensasäsongen 2015–2016, som en del av en EU-satsning, skriver Sveriges Radio. Resultaten publicerades i onsdags.

Vid tre tillfällen testades en finländsk flygplats för förekomsten av virus som drabbar luftvägarna. Förutom luftprover togs ytprover i utrymmen där många passagerare vistas och från föremål många passagerare vidrör.

Annons

Ytproverna togs från bland annat lekutrymmen, toaletter, trappstänger och kortterminalers knappar. Bland annat sökte forskarna efter influensa A och B, adenovirus och rhinovirus.

10% av ytproverna visade förekomst av något luftvägsvirus – och den enskilt största smittohärden var de plastlådor som väskor läggs i när de ska skannas i säkerhetskontrollen. Även i lekutrymmena och på dess leksaker påträffades flera spår av virus.

"Plastlådorna i säkerhetskontrollen tycks utgöra den högsta potentiella risken, och att hantera dessa är så gott som oundvikligt för utresande passagerare", skriver forskarna, och fastslår att dessa kan utgöra en betydande risk vid internationella virusutbrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons