Nyheter

Republikaner partar tillsammans med rojalister på bröllopsdagen

Bröllopsyran glädjer både rojalister och republikaner som annars oense om det mesta.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2010
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Men medlemmarna blir allt fler i deras organisationer och båda sidor ser fram mot bröllopsdagen som en partydag.

Med bara några månader kvar till prinsessbröllopet strömmar medlemmarna in till Rojalistiska föreningen. Föreningens ordförande Patrik Åkesson tycker att monarkin är en vacker tradition som måste bevaras. Och han understryker också att monarkin är ett billigt statsskick när man slipper kostnaderna för återkommande presidentval.

– Vi har fått väldigt många nya medlemmar på senaste tiden och det tar jag som ett tecken på att intresset har ökat, säger Åkesson som bedömer att föreningen ökat medlemsantalet med tio procent den senaste tiden.

Vill två saker samtidigt

Nu ligger medlemsantalet kring 3 000. Och fokuseringen på bröllopet ger stora möjligheter för föreningen att växa.

– Det är klart, majoriteten av den svenska befolkningen är sympatisörer och intresserade, säger Åkesson som räknar med att den 19 juni blir en riktigt stressig partydag för honom själv.

– Jag kommer att försöka splittra mig i ett antal personer. Dels vill jag vara ute på stan och delta i glädjen och yran, dels skulle jag vilja sitta framför tv:n hela tiden för där ser man bäst. Det blir en svår dag på så sätt, säger Åkesson.

Men även hans motståndare Peter Althin, kändisadvokat, och ordförande i Republikanska föreningen, ser fram emot bröllopet. Och republikanerna surfar också på bröllopsvågen. Även Althins förening växer snabbt tack vare intresset för bröllopet. Föreningen närmar sig numera 5 000 medlemmar.

– Det strömmar in medlemmar för tillfället, men det betyder inte att vi motsätter oss att människor som älskar varandra gifter sig. Särskilt inte när de äntligen fått tillstånd från sina föräldrar, säger Althin.

Althin: Val också dyra. . .

Men han ger inte mycket för argumentet att monarkin är statsfinansiellt billig.

– Ska man följa den argumentationslinjen borde vi kanske ta bort den allmänna rösträtten i riksdagsvalen också, så blir det ännu billigare, säger Althin med vass ironi.

Men Republikanska föreningens medlemmar kommer inte att sitta för sig och sura på bröllopsdagen. Tvärtom ska det bli fest.

– Vi ska ha en alternativfest hela dagen med mycket engagemang och grejer som vi ska göra. Och vi har bjudit in våra systerföreningar. Danskar, engelsmän och belgare har väl tackat ja. Och så ska vi ha lite musikanter och så. Det ska bli kul, säger Althin.

Ärkebiskopen viger dem

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling förlovade sig den 24 februari i år.

Mycket talar för att bröllopet i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni följer programmet från kungaparets vigsel samma datum 1976.

Det skulle bland annat innebära en konsert till brudparets ära dagen före bröllopet och en stor fest för de närmaste vännerna.

Efter vigseln som förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd väntas brudparet färdas i kortege genom Stockholm med en avslutande båttur i kungaslupen Vasaorden. (TT)

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.