Annons
Nyheter

Filippinsk reporter döms i uppmärksammat fall

Den filippinska journalisten Maria Ressa döms för nätförtal. Rättsfallet ses av pressfrihetsorganisationer som ett sätt att skrämma medier till tystnad.
Filippinerna • Publicerad 15 juni 2020
Rapplers vd Maria Ress vid domstolen i Manila.
Rapplers vd Maria Ress vid domstolen i Manila.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Domen mot Maria Ressa innebär minst sex månaders fängelse, eventuellt så mycket som sex år. Pressfrihetsorganisationer ser domen som en attack på yttrandefriheten i Filippinerna, som sedan 2016 styrs av den auktoritäre presidenten Rodrigo Duterte.

– Det är hårt slag, men det är samtidigt inte oväntat. Det är ett sätt att statuera exempel, att skrämma folk. Men man ska inte låta sig skrämmas. För den som inte använder sina rättigheter blir snart av med dem, säger hon till journalister utanför domstolsbyggnaden efter beskedet.

Annons

Ressa, som 2018 utsågs till årets person av tidskriften Time tillsammans med bland andra den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi, har betalat borgen och kommer att vara på fri fot i väntan på överklagandeprocessen.

Ressa anser att fallet är ett sätt för den filippinska regeringen att skrämma journalister och kritiker till tystnad. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) håller med.

"Domen mot Maria Ressa visar tydligt att Filippinernas hänsynslöse ledare kan manipulera lagen för att förfölja väl ansedda mediepersoner som är kritiska, oavsett vilket pris landet får betala", säger Phil Robertson, biträdande Asienchef på HRW, i ett pressmeddelande.

Granskat Dutertes "krig"

Committee to Protect Journalists (CPJ) kallar domen för ett skandalöst brott mot pressfriheten.

"Även om hon är fri mot borgen medan hon överklagar domen, så sänder den felaktiga domen mot Ressa ett budskap till alla journalister att de kan stå näst på tur om de rapporterar kritiskt om president Rodrigo Dutertes regering", säger Sydostasienrepresentanten Shawn Crispin i ett uttalande.

Maria Ressa grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler. Den har haft en kritisk blick på president Rodrigo Dutertes så kallade krig mot droger, som har lett till att tusentals personer med verkliga eller påstådda kopplingar till droghandel har dödats av polis under summariska former. Duterte har sedan han kom till makten ofta kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter och HRW har kallat hans brutala offensiv mot narkotikahandeln för "mordisk".

Fler angrepp

Sedan 2016 har angreppen mot Rappler och Ressa blivit allt fler, både i form av koordinerade attacker i sociala medier, hotfulla besök på redaktionen och verbala påhopp från Duterte själv.

Rättsfallet handlar om att Ressa, som ansvarig för sajten, ska ha förtalat en mäktig affärsman i en artikel på Rappler 2012, skriven av en annan journalist.

Lagen i fråga trädde i kraft flera månader efter att artikeln skrevs, men eftersom en smärre uppdatering gjordes 2014 hävdar åklagarna att lagen är tillämpbar.

"Ingen lätt tid"

Affärsmannen tillskrivs bland annat kopplingar till människohandel och narkotikasmuggling. Reportrar utan gränser ser anklagelserna som helt ogrundade och tror att Ressa och Rappler drabbas eftersom regeringen och president Rodrigo Duterte inte tolererar kritisk rapportering.

Annons

Duterte själv förnekar detta och säger att fallet är "långt ifrån" en attack på pressfriheten.

– Det är ingen lätt tid att vara journalist, men vårt uppdrag är viktigare nu än någonsin, sade Ressa till TT inför domen.

Fakta: Pressfrihet i Filippinerna

Filippinerna är ett av världens farligaste länder för journalister. Enligt pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) har 83 journalister dödats sedan 1992. Landet hamnar på plats 136 av 180 på Reportrar utan gränsers (RSF) globala pressfrihetsindex, med en nedåtgående trend från tidigare år.

År 2009 dödades minst 30 journalister, enligt vissa uppgifter omkring 40, i en massaker i Maguindanao, i vad CPJ har kallat den dödligaste attacken någonsin i sitt slag.

Utöver hot och våld kämpar många medier, däribland Rappler, med byråkratiskt krångel, som pressfrihetsorganisationer ser som obstruktion från statens sida. I maj tvingades det ledande tv-bolaget ABS-CBN släcka sina sändningar sedan kongressen vägrat att förnya dess sändningstillstånd. Fallet ska nu avgöras av Filippinernas högsta domstol.

Källa: CPJ, RSF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons