Nyheter

"Rena rama slavhandeln"

Uppgivna och bedrövade väntade de 162 thailändska bärplockarna i Åsele fortfarande på sina löner på fredagen.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
Thailändska bärplockare luras på sin lön i Sverige.
Thailändska bärplockare luras på sin lön i Sverige.Foto: Karin Grip / SCANPIX

Ägaren till deras arbetsgivare Lomsjö bär är försvunnen efter att ha tömt alla företagets konton på miljonbelopp.

– Det är för bedrövligt, rena rama slavhandeln, säger Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg (S).

Efter bärbranschens alla skandaler kräver han nu att det tas krafttag för att stoppa utnyttjandet av fattiga människor.

"Tragiskt"

Bert-Rune Dahlberg anser att det nuvarande systemet måste skrotas och att det ska krävas av den som vill driva bärplockarverksamhet att det finns tillräckligt med pengar avsatta på ett låst konto i förväg.

– Det är hemskt att se deras ledsna miner och tårarna i ögonvrån. Tragiskt också att det ska vara så lätt att komma undan i Sverige som är ett så rikt land, säger han.

Han anser inte att Migrationsverket tar tillräckligt ansvar för det som händer. Kommunallagen sätter också stopp för hjälpåtgärder från kommunens sida, enligt Dahlberg.

Åsele kommun hade ändå erbjudit sig att ordna transporten av de 162 plockarna till Arlanda inför deras hemresa som enligt planerna ska ske på söndag.

– Men de ställde inte upp på det, de vill ha pengarna i handen först, säger Bert-Rune Dahlberg, som har full förståelse för bärplockarnas reaktion.

– Nu har de blivit lurade flera gånger. De tror ju snart inte på något, det skulle inte jag göra om jag blev behandlad så, säger han.

Nya regler ihåliga

Efter flera års kaos skulle det 2010 med nya regler bli ordning och reda i bärskogen.

Men de nya reglerna med kollektivavtal som garanterade plockarna minst 16 000 kronor i månadslön visade sig ihåliga och många utländska bärplockare kände sig lurade av de utländska bemanningsföretag som anställt dem.

I Västerbotten strejkade både kinesiska och vietnamesiska plockare och i Särna utbröt ett upplopp där sex arbetsledare låstes in. Fyra vietnameser åtalades men friades.

Arbetsmarknadsminister Tobias Billström vill inte kommentera fallet med de lurade bärplockarna i Åsele. Genom sin pressekreterare Markus Friberg låter han hälsa att det uppenbarligen rör sig om brottslighet från bärföretagets sida och därför inte är en fråga för arbetsmarknadsministern.

Upprop för bärplockarna

Engagerade västerbottningar har startat ett upprop för att stoppa de orättvisor som bärplockare som kommer till Sverige utsatts för vid flera tillfällen, skriver Västerbottens-Kuriren på nätet.

"Det moderna slaveriet kring bärplockning måste upphöra! Det är icke värdigt ett välfärdsland som Sverige. Sverige måste förhindra att detta upprepas år efter år.", skriver de i uppropet som även skickats till Sveriges toppolitiker.

Gruppen bakom uppropet kräver bättre kontroll av företag som tar bärplockare till Sverige och bättre villkor för plockarna.

Skandaler i bärbranschen

I augusti marscherade omkring 200 kineser i Västerbotten i protest mot brutna löften från det utländska bemanningsföretag som anställt dem.

Några dagar senare gav sig ett 50-tal vietnameser av samma anledning ut på en liknande marsch till Nordmaling.

I Särna utbröt ett upplopp bland 300 vietnamesiska bärplockare där sex arbetsledare låstes in i protest.

På torsdagen stod det klart att chefen för bärföretaget Lomsjö bär tömt företaget på alla tillgångar och försvunnit. 162 thailändska plockare blir därmed utan nästan hela lönen för två månaders arbete. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.