Annons
Nyheter

Rekordstark chili korad – gav hemska kramper

Den är hetare än polisens pepparsprej. Och när odlaren Ed Currie smakade på det som nu har skrivits in i rekordböckerna som världens starkaste chili gav det honom "fruktansvärda kramper".
– Det kan kännas som om man brinner inuti, säger hobbyodlaren Eva Robild.
Mat • Publicerad 21 oktober 2023
Världens starkaste chili, Pepper X.
Världens starkaste chili, Pepper X.Foto: Jeffrey Collins/AP/TT
Styrkan på Pepper X uppgår till 2,69 miljoner scovillegrader.
Styrkan på Pepper X uppgår till 2,69 miljoner scovillegrader.Foto: Johan Hallnäs/TT
Ed Curries chili har skrivit in honom i Guinness rekordbok.
Ed Curries chili har skrivit in honom i Guinness rekordbok.Foto: Jeffrey Collins/AP/TT
Chilisorten Carolina reaper (på bilden) har fått se sig besegrad av Pepper X.
Chilisorten Carolina reaper (på bilden) har fått se sig besegrad av Pepper X.Foto: Jeffrey Collins

I ett årtionde har Carolina reaper varit ökänd som den starkaste chilin i världen. Men den röda frukten har fått maka på sig – för nu har Pepper X skrivit in sig i Guinness rekordbok som den hetaste av alla chilisorter.

Den upplevda hettan i Pepper X har uppmätts till i genomsnitt 2,69 miljoner på den så kallade scovilleskalan, vilket kan jämföras med omkring 5 000 för en vanlig jalapeño och runt 100 000 för en habanero.

Annons

Den tidigare värstingen Carolina reaper mäter i genomsnitt 1,64 miljoner på scovilleskalan. Pepparsprej ligger också ofta däromkring, enligt nyhetsbyrån AP.

"Kramper"

Bakom såväl Carolina reaper som Pepper X står en amerikansk chilientusiast med det passande namnet Ed Currie. Han har odlat och korsat starka sorter i jakt på en hetare chili och tycker att den nya rekordhållaren ger "omedelbar, brutal värme".

Men när han testade Pepper X för första gången blev han mer än bara varm inombords av sin skapelse.

– Jag kände hettan i 3,5 timme. Sedan kom kramperna, säger "Smokin' Ed" till nyhetsbyrån AP.

– De där kramperna är fruktansvärda. Jag låg platt i en timme och stönade av smärta.

Svider i rumpan

Hittills har bara fem personer ätit en hel rekordchili. Eva Robild, hobbyodlare och författare till en bok om chili, skulle vilja smaka Pepper X– men bara en bit.

– Jag älskar chili, men tillhör inte dem som stoppar in en hel frukt i munnen. Då kan man få nästan som en allergisk reaktion, det kan kännas som om man brinner inuti, säger hon till TT.

– Äter man för stark chili kommer den snabbt att komma ut igen. Kroppen gör en kräkreflex och blir den kvar kan man lätt få ont i magen. Kommer den ut den naturliga vägen så svider det lika mycket i rumpan.

Utmaningar och tävlingar som handlar om att äta extremt starka chilifrukter är vanligt förekommande, särskilt i sociala medier. Currie beskriver de flesta som dumma och ger rådet att inte gå direkt på värstingarna, utan först bygga upp en tolerans.

– Folk vill bestiga världens högsta berg och äta världens starkaste chili. Jag tror att många tycker att det är coolt att testa, säger Robild.

Annons

– Det är lite macho, men det finns också många kvinnor som är chilientusiaster. Man får en adrenalinkick när man äter en så pass stark chili och gillar man det vill man ju ha mer. Men testar man det för första gången i livet rekommenderar jag en liten bit.

Inga frön

Ed Currie är hemlighetsfull om sin upptäckt och kommer i nuläget inte att sälja fröerna från Pepper X. Däremot kommer det att säljas sås med smak av chilin.

Currie vill bygga ett chilisåsimperium och menar att han har varit för frikostig kring Carolina reaper, som fått mycket uppmärksamhet utan att han skyddat sin upptäckt. Tusentals produkter uppges använda chilisortens namn utan Curries tillstånd.

Frågan är om gränsen är nådd med Pepper X? Troligen inte, enligt Currie som antyder att han kommer att fortsätta och försöka få fram ännu starkare sorter.

TT: Behöver världen en ännu starkare chili?

– Man får gärna odla jalapeño och andra snälla chilisorter, men man måste låta nördarna få ha lite kul också, säger Robild.

Fakta: Mäter hettan

Scovilleskalan anger upplevd hetta hos födoämnen, särskilt chilipeppar.

Eftersom smakupplevelsen av hetta beror på förekomst av kapsaicin anger Scovilleskalan egentligen halten av kapsaicin.

Skalan bygger på en analysmetod som utarbetades 1912 av den amerikanske kemisten Wilbur Lincoln Scoville.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons