Annons
Nyheter

Rekordsatsning på svenska vattendrag

140 kilometer vattendrag som förstördes av timmerflottningen ska restaureras i ett rekordstort vattenvårdsprojekt. Det blir en viktig pusselbit i arbetet för att återställa livsmiljön för flera hotade arter i norra Sverige, enligt projektdeltagarna.
Natur • Publicerad 23 juni 2020
140 kilometer norrländska vattendrag kommer att återställas i det nya vattenvårdsprojektet. Arkivbild.
140 kilometer norrländska vattendrag kommer att återställas i det nya vattenvårdsprojektet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den flera hundra år långa flottningsepoken hade stor negativ inverkan på ekosystemen i många norrländska vattendrag. Laxar och flodpärlmusslor är bara några av de idag hotade arter vars naturliga miljöer förändrades av dammar, grävda kanaler och timmerrännor.

– Man rensade hårt i vattendragen för att underlätta för timret, och det har fått dramatiska konsekvenser för fisk och bottendjur, säger Ingemar Näslund, vattenstrateg på Länsstyrelsen i Jämtland.

Annons

I det nya EU-projektet Ecostreams for life kommer länsstyrelserna i Jämtlands, Västerbottens och Västernorrlands län att samarbeta för att försöka återställa 140 kilometer vattendrag till ett mer naturligt skick. Det innebär bland annat att återföra den sten som togs upp ur vattendragen, att öppna upp avstängda biflöden och återintroducera den hotade flodpärlmusslan.

– Vi vill återställa de rensningar som flottningsepoken innebar för älvarna här uppe, och göra det mer naturligt. Vi kommer nog aldrig tillbaka till ursprungsskicket, men vi gör så gott som möjligt, säger Ingemar Näslund.

Bättre fiske i vattendragen

Med en tidplan på sex år och en budget på 179 miljoner kronor blir det Sveriges största vattenvårdsprojekt i sitt slag, enligt länsstyrelserna. Förhoppningen är att det även ska få effekter för lokalbefolkningen och näringslivet.

– Folk kommer förhoppningsvis märka att fisken börjar trivas bättre, och det ger ett bättre fiske. Det i sin tur kan ge effekter inte bara för dem som bor i bygden, utan också för turismen och näringslivet. Det är inget som räddar landsbygden, men det kan ge ett tillskott, säger Ingemar Näslund.

Projektet startar 2021. Övriga partners är bland annat Havs- och vattenmyndigheten, Trafikverket, flera skogsbolag, kommuner och organisationer.

Timmerflottning

Timmerflottningen hade en stor betydelse för utvecklingen av den svenska skogsindustrin. Det var ett billigt transportsätt, som gjorde avlägsna områden tillgängliga för skogsbolagen.

Älvarna i Norrland, Dalarna och Värmland fungerade särskilt bra för flottning, då de ofta har hög vårflod och måttlig fallhöjd.

Den äldsta kända sammanslutningen för flottning bildades 1648 i Dalarna. På 1970-talet hade flottningen blivit oekonomisk och upphörde.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons