Annons
Nyheter

Rekordnotering för avskogning i Amazonas

Brasilien • Publicerad 13 februari 2022
"Bolsonaro eller Amazonas", står det på ett av plakaten vid en protest mot den brasilianske presidentens miljöpolitik i Brasilia 2020.
"Bolsonaro eller Amazonas", står det på ett av plakaten vid en protest mot den brasilianske presidentens miljöpolitik i Brasilia 2020.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Ett område mer än sju gånger så stort som Manhattan avverkades i Amazonas i Brasilien i januari. Det är en rekordnotering för antalet träd som fällts under årets första månad sedan statistiken började sammanställas 2015.

Det skövlade området är fem gånger större än det som avverkades i januari 2021, visar satellitdata som bland andra BBC har tagit del av.

Annons

Skogar som Amazonas har en viktig roll att spela i kampen mot klimatförändringarna, eftersom de suger upp och lagrar koldioxid. När träd dör eller bränns släpps koldioxiden ut igen.

På klimatmötet COP26 förra året lovade fler än hundra länder att de skulle stoppa avskogningen till slutet av decenniet, inklusive Brasilien – där största delen av Amazonas ligger. Många är dock skeptiska till löftet.

Under president Jair Bolsonaro har skövlingen av Amazonas ökat och politiken på marken fortsätter i samma riktning trots klimatlöftet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons