Annons
Nyheter

Rekordmuta skulle fria ukrainsk gasbaron

Vad har en ukrainsk gasbaron i landsflykt, en amerikansk riksrättsprocess och sex miljoner dollar i kontanter gemensamt? Svar: Allt har kopplingar till energibolaget Burisma.
USA/Ukraina • Publicerad 13 juni 2020
Det rekordstora kontantbeslaget visas upp på en presskonferens i ukrainska Kiev.
Det rekordstora kontantbeslaget visas upp på en presskonferens i ukrainska Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Kontantbeslaget är enligt landets antikorruptionsbyrå det största i Ukrainas historia, skriver Reuters.

Mutorna på sex miljoner dollar, motsvarande drygt 55 miljoner svenska kronor, överlämnades via mellanhänder till höga tjänstemän vilka i utbyte skulle avsluta en utredning mot Mykola Zlochevsky, ägare till gasbolaget Burisma. Zlochevsky misstänks för bankbedrägeri och har flytt Ukraina.

Annons

– I morgon är det Zlochevskys födelsedag. Planen var att få till bästa möjliga resultat, att stänga utredningen och se till att Zlochevsky kunde återvända till Ukraina, säger antikorruptionschefen Artem Sytnyk om mutförsöket enligt affärstidningen Bloomberg.

Slog larm

I stället för att behålla mutorna slog dock tjänstemännen larm, vilket nu resulterat i tre gripanden.

De gripna har enligt antikorruptionsbyrån kopplingar till Zlochevsky, vilket denne enligt Bloomberg förnekar genom sin advokat.

Gasbolaget Burisma blev en världsangelägenhet när det hamnade i fokus för riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump, som slutade i ett frikännande tidigare i år.

Anklagelser rör inte Biden

Trump anklagades för att ha fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, som mellan 2014–2019 satt i styrelsen för just Burisma. Enligt Trump hade Joe Biden under sin tid som vicepresident agerat för att förhindra utredningar av Zlochevskys affärer, i syfte att skydda sin son.

Familjen Biden har dock inget med de nuvarande mutanklagelserna att göra, slår åklagaren Nazar Kholodnytsky fast.

– Låt oss sätta punkt för det här en gång för alla. Biden den yngre och Biden den äldre förekommer inte i den här utredningen, säger han enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons