Annons
Nyheter

Rekordmånga vill läsa på högskola

Rekordmånga vill läsa på högskola i höst. Drygt 419 000 personer hade anmält sig när tiden gick ut natten till fredagen.
Utbildning • Publicerad 16 april 2021
Rekordmånga har anmält sig till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild.
Rekordmånga har anmält sig till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Att allt fler söker till högskolan beror sannolikt till stor del på hur både samhälle och arbetsmarknad påverkas av pandemin", säger Maria Linna Angestav, vikarierande generaldirektör vid UHR, i ett pressmeddelande.

Antalet sökande till höstterminen är en ökning med tre procent eller 12 000 sökande jämfört med den förra toppnoteringen från höstterminen i fjol.

Annons

UHR konstaterar att antalet sökande som är 35 år och äldre har ökat med nästan elva procent till närmare 100 000.

Antalet erbjudna kurser och program i höst har ökat med fem respektive tre procent jämfört med hösten 2020.

Den högskoleutbildning med flest sökande i första hand är läkarprogrammet vid Karolinska institutet. Det lockade 2 158 sökande.

Därefter följer juristprogrammen vid Lunds universitet och Stockholms universitet.

Uppsala universitet är det lärosäte som fått flest sökande totalt, drygt 98 500, till höstens utbildningar. Stockholms universitet kommer tvåa med ungefär 86 800 ansökningar. Sedan följer universiteten i Göteborg, Umeå och Lund.

Den 16 juli får de sökande sina antagningsbesked.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons