Annons
Nyheter

Rekordlitet istäcke runt Antarktis

Antarktis • Publicerad 8 mars 2023
Pingviner vid en chilensk station på den del av Antarktis som sticker ut i havet mot Sydamerika. Där smälter isen som snabbast. Arkivbild.
Pingviner vid en chilensk station på den del av Antarktis som sticker ut i havet mot Sydamerika. Där smälter isen som snabbast. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Ishavstäcket runt omkring Antarktis är mindre än det har uppmätts vara någon gång tidigare.

Den 16 februari var den totala ytan av is som täcker havet runt kontinenten 2,09 miljoner kvadratkilometer stor, enligt en rapport från EU:s klimatbevakningsbyrå Copernicus climate change service (C3S).

Annons

– Den antarktiska havsisen hade då den minsta utsträckning som noterats under 45 års satellitbevakning, säger Samantha Burgess, vicechef vid C3S.

USA:s motsvarande myndigheter redovisade förra månaden också en rekordliten isyta, men uppgav att den var 1,79 miljoner kvadratkilometer stor. Enligt Copernicus beror skillnaden på skilda algoritmer för hur isen ska bedömas.

Antarktis istäcke till havs är i dag ungefär 30 procent mindre än det var i genomsnitt under perioden 1981–2010. Att det minskar innebär att den globala uppvärmningen kommer att accelerera, då de vita isytorna reflekterar det mesta av den solenergi som når dem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons