Annons
Nyheter

Reklam för skönhetsingrepp ofta vilseledande

Skönhetsingrepp marknadsförs ofta på ett sätt som kan bryta mot lagen. Många kliniker erbjuder till exempel kreditbetalning och använder vilseledande före- och efterbilder, visar en granskning.
Konsument • Publicerad 12 april 2023
Reklam för botox får inte riktas mot allmänheten men det struntar många kliniker i, enligt Konsumentverkets genomgång.
Reklam för botox får inte riktas mot allmänheten men det struntar många kliniker i, enligt Konsumentverkets genomgång.Foto: Ricardo Moraes/AP/TT

Det är Konsumentverket som granskat reklam som görs för skönhetsingrepp och konstaterar att den många gånger kan vara olaglig. Totalt har marknadsföringen från 50 kliniker inom estetisk plastikkirurgi och estetiska injektionsbehandlingar ingått i granskningen.

Konsumentverket har bland annat reagerat på före- och efterbilder som riskerar att vilseleda konsumenter, reklam som saknar information om riskerna med behandlingen samt erbjudande om krediter för att finansiera skönhetsingrepp, vilket strider mot god marknadsföringssed.

Annons

Granskningen visar också att reklam i sociala medier sällan innehåller information om de risker som ingreppen kan innebära. En slutsats är att unga personer, i synnerhet unga kvinnor, riskerar att vara särskilt utsatta i sammanhanget.

Det är också vanligt att botox, som är ett receptbelagt läkemedel, marknadsförs till allmänheten, vilket är förbjudet.

Konsumentverket kommer nu att informera berörda företag och därefter följa upp granskningen. Om uppföljningen visar fortsatta brister kommer tillsyn att inledas. Läkemedelsverket kan också inleda enskilda tillsynsärenden av kliniker vars marknadsföring strider mot regelverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons