Nyheter

Reinfeldt tog upp internet med Kina

Statsminister Fredrik Reinfeldt tog upp mänskliga rättigheter och vikten att ett internet utan censur när han mötte Kinas vicepresident Xi Jinping i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

– Vi har haft ett bra samtal om grundläggande mänskliga värden och rättigheter, sade Reinfeldt på en pressträff, där inga frågor fick ställas, med vicepresident Xi Jinping efter deras möte.

Vad Xi Jinping tyckte om den svenske statsministerns syn på internet fick därmed inget svar.

Xi Jinping, liksom Reinfeldt, talade båda om det stora värdet av att Sverige haft diplomatiska förbindelser med Kina i 60 år.

– Sverige var det första västeuropeiska land som erkände Folkrepubliken Kina 1950, sade Reinfeldt och tillade att han och hans gäst dagen till ära undertecknat tre samarbetsavtal – ett om små- och medelstora företags utveckling, ett om kulturutbyte och ett tredje om företags sociala ansvarstagande, som hur man tar hand om de anställda.

Xi Jinping, på väg mot presidentposten och därmed en ställning som en av världens viktigaste män enligt Reinfeldt, talade om vikten av att stärka banden mellan EU och Kina och att framsteg hade gjorts under Sveriges halvår som ordförande för unionen före årsskiftet.

Xi Jinping sade att det är avgörande för mänsklighetens överlevnad att göra något åt klimatförändringarna. Enligt Fredrik Reinfeldt gavs dock inga nya besked om kinesiska åtgärder för att leva upp till den plan för fortsättning som togs vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn före jul.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.