Annons
Nyheter

Reinfeldt i finländsk valspurt

Mitt i den finländska valspurten hamnade statsminister Fredrik Reinfeldt när han på måndagen gjorde ett blixtbesök i Helsingfors för att hjälpa det konservativa Samlingspartiet inför riksdagsvalet på söndag.
Nyheter • Publicerad 11 april 2011
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Stämningen var på topp när Reinfeldt anlände till det lilla torget Tre Smeder mitt i Helsingfors, där valstugorna nästan står på varandra för att få plats. Valarbetare och nyfikna väljare trängdes med journalister och säkerhetsfolk för att komma så nära de båda högerledarna.

– Det här är ju ett spännande val, eftersom det i Finland inte är som i Sverige, tydligt uppdelat mellan två regeringsalternativ. Här är det mer öppet. Och självklart är det viktigt för oss vad det blir för regering i Finland, sade Reinfeldt.

Annons

TT: Och hur gör då Sveriges statsminister när ledaren för det främlingsfientliga Sannfinländarna Timo Soini kommer på framtida ministerbesök i Sverige?

– Jag låter finska folket få bestämma vilken regering de vill ha och ska sedan med stor respekt möta de företrädare som de röstar fram, sade statsministern.

Reinfeldt, som tidigare på måndagen deltagit i en rundabordsdiskussion om nya initiativ i finländskt företagande, ville i övrigt ligga lågt med synpunkter på den finländska valkampen som hettat till ordentligt eftersom Sannfinländarnas opinionsframgångar gör det högst troligt att partiet med sitter i landets nästa regering.

– Man ska akta sig för att ge råd eftersom förutsättningarna men också väljarkraven ser olika ut i våra länder, sade Reinfeldt innan han drogs in i Samlingspartiets valstuga för det obligatoriska valkaffet.

Jyrki Katainen, som förutom Samlingspartiets ledare även är Finlands finansminister, var mycket nöjd med besöket.

– Jag och Fredrik är vänner sedan lång tid tillbaka och det är alltid bra med stöd från vänner, sade Katainen om grannbesöket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons