Annons
Nyheter

Regler om ogräsmedel stramas åt

Växtskyddsmedlet Galera har fått förnyat godkännande i Sverige. Men användarvillkoren skärps samtidigt för att skydda känsliga grödor.
Lantbruk • Publicerad 5 mars 2023
Reglerna för användning av ett ogräsbekämpningsmedel skärps. Arkivbild.
Reglerna för användning av ett ogräsbekämpningsmedel skärps. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När EU-kommissionen senast förnyade godkännandet av det verksamma ämnet klopyralid – som används i lantbruket mot ogräs – uppmanades medlemsländerna att ta hänsyn till de problem med pyralidrester i gödsel och växtrester som följer.

Nu har Kemikalieinspektionen förnyat godkännande för växtskyddsmedlet Galera. Men villkoren för användning skärps eftersom produkten innehåller just klopyralid.

Annons

Växtmaterial från grödor behandlade med Galera får inte transporteras från eget jordbruk till kompostering eller biogasproduktion. Växtmaterial från behandlad gröda får heller inte användas i växthus, i svampproduktion eller som täckmaterial för växter.

Dessutom får omsådd med stråsäd, raps, rybs, gräs, sockerbetor och majs ske tidigast 30 dagar efter behandling. Odling av potatis, tomater, morötter andra flockblommiga växter, baljväxter, sallat och kål får ske tidigast tolv månader efter behandling.

"Det går inte att ta bort risken för att känsliga grödor kan skadas av pyralider men med de nya villkoren minskar vi den risken", säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Fakta: Klopyralid

Klopyralid är ett pyralidämne som används i lantbruket för att bekämpa ogräs.

Under senare år har framför allt fritidsodlare rapporterat om växtskador orsakade av pyralidrester i gödsel och växtrester från lantbruket.

För pikloram och aminopyralid, som också är pyralider, finns i dag inga specifika EU-rekommendationer om att medlemsländerna ska ta extra hänsyn till risken för skador på känsliga grödor.

Förnyad utvärdering på EU-nivå pågår för de här ämnena.

Källa: Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons