Annons
Nyheter

Regioner drar ner på testningen

Allt fler regioner ändrar testrekommendationerna för covid-19 när smittspridningen ökar och testkapaciteten är ansträngd, uppger .
Bara under förra året kostade testerna över 15 miljarder kronor.
Coronapandemin • Publicerad 14 januari 2022
Trycket på tester är stort och många regioner ändrar nu testningspolicy. Arkivbild.
Trycket på tester är stort och många regioner ändrar nu testningspolicy. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

I Region Blekinge, Halland och Stockholm ska man från och med nu inte testa sig om man bor med någon som har covid-19, men inte har symptom själv. Sedan tidigare gäller samma sak i bland annat Region Jönköping, Kronoberg och Dalarna.

Enligt Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg på Region Halland, så är förhoppningen att det inte ska påverka karantänsstrategin.

Annons

– I det ögonblick någon i familjen får covid-19 ska man ju springa hem. De ska stanna hemma i sju dygn. Och är det så att man får symptom så ska man ju provta sig.

Under förra året genomfördes elva miljoner PCR-tester i Sverige, uppger P4 Skaraborg.

– Om man tittar på kostnaden för 2021 så har det kostat drygt 15 miljarder. Det är en hög summa men vi har också testat extremt omfattande, säger Emma Spaak, chef för hälso- och sjukvårdssektorn på Sveriges kommuner och regioner till kanalen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons