Nyheter

Regionbasen från Borås ökar månadslönen med 12 000 kronor

De 15 regionråden i Västra Götaland föreslås få sina arvoden höjda med 6 000 kronor i månaden.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2008

Men det är bara hälften av vad regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s), Borås, kan se fram emot. Han föreslås få en löneökning på över 12 000 kronor, nästan 22 procent.

Arvodena till Västra Götalandsregionens politiker bestäms efter ett grundbelopp som för närvarande är 49 006 kronor. I procent av det fastställs sedan politikernas arvoden.

Vanligtvis justeras beloppet vid en ny mandatperiods inträde, men nu anser politikerna i arvodesberedningen att det är dags för en justering under pågående mandatperiod.

Det rör sig inte heller om någon blygsam justering av beloppen. Grundbeloppet föreslås höjas från 49 006 kronor till 55 000 kronor, en höjning med 12 procent.

Den summan får regionråden, undantaget regionstyrelsens ordförande och vice ordförande som får mer.

Innehavarna av dessa två poster har idag en månadslön på 115, respektive 110 procent av grundbeloppet. Den ersättningen föreslås nu höjas till 125, respektive 120 procent.

Det innebär att regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) sammanlagt får en månadslön på 68 750 kronor, en höjning med nästan 22 procent.

Vice ordföranden, Johnny Magnusson (m), Göteborg, höjer får sin månadslön höjd till 66 000 kronor.

Arvodesberedningens förslag har väckt protester. Kd och m vill att arvoden ska kopplas till riksdagsarvodet, som idag är 52 900 kronor.

Även sjukvårdspartiet är emot och vänsterpartisten Kjell Eliasson, Borås, tycker inte man ska ändra arvodena mitt i en mandatperiod.

Regionstyrelsen lämnade vid tisdagens sammanträde över förslaget till regionfullmäktige, utan något eget yttrande för att inte hamna i någon jävsituation. Beslut tas vid fullmäktiges sammanträde i oktober.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.