Annons
Nyheter

Regeringskris hotar efter tv-stopp

Tusentals människor protesterade, och bussar och tåg stod stilla i Grekland sedan flera fack utlyst strejk i protest mot den plötsliga stängningen av public service-bolaget ERT.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2013
Foto: Kostas Tsironis

Frågan hotar att spräcka regeringen.

Sjukhusen tog bara emot akutfall och bussar och tåg stod stilla när Greklands två största fackförbund hade mobiliserat till strejk på torsdagen. Tunnelbanan i Aten drabbades delvis, liksom flyget. Många demonstranter samlades utanför ERT:s kontor i Aten och Thessaloniki med krav på att regeringen skulle riva upp beslutet om stängningen av det statliga radio- och tv-bolaget som kom natten till i onsdags.

Annons

Krismöte

Hela koalitionsregeringen står inte bakom det radikala beslutet att med omedelbar verkan stänga ERT och avskeda de 2 700 anställda, som finansministern fattade, pressad av de utländska långivarnas sparkrav. Premiärminister Antonis Samaras kallade på torsdagen ledarna för de båda mindre regeringspartierna till ett krismöte på måndag, uppgav Reuters. Beskedet kom sedan ledarna för socialdemokratiska Pasok och Demokratiska vänstern kallat stängningen "oacceptabel" och bett om samtal med Samaras för att nå en kompromiss. Pasokledaren Evangelos Venizelos har sagt att han inte fruktar ett nyval, vilket grekiska medier också spekulerar om. Den bräckliga koalitionen tillträdde för bara ett år sedan efter en djup politisk kris.

Flera av de uppsagda ERT-journalisterna fortsätter sända via internet och digitala kanaler. Regeringen hotar med rättsliga åtgärder och påpekar att "alla sändningar via ERT:s signaler är otillåtna". Regeringens vill omorganisera ERT och i onsdags lade den fram ett lagförslag för att skapa Nya grekiska radio, internet och tv-bolaget NERIT.

"Hån mot det fria ordet"

Regeringen utsätts för internationell press. Europeiska radio- och tv-unionen EBU kräver att Samaras river upp beslutet och har begärt ett möte med regeringen.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som sitter i EBU:s styrelse, kallar ERT-stängningen för "ett hån mot det fria ordet".

Benkö ifrågasätter inte att den grekiska staten måste spara, men säger att det måste ske på demokratisk väg.

– Om man anser att man vill ha ett nedbantat public service-företag, så sköter man en sådan process genom att i en dialog ändra sändningstillståndet och de ekonomiska förutsättningarna. Man går ju inte som finansminister och rycker ur sladden i väggen och det blir helt tyst och svart i rutan. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger hon till TT.

EBU har beslutat att erbjuda teknisk assistans till de ERT-journalister som fortsätter sända, och är också villigt att hjälpa regeringen med omstruktureringen av ERT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons