Annons
Nyheter

Max åtta får samlas – begravningar undantas

Nu blir det förbjudet med fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men regeringen gör ett undantag för begravningar.
Politik • Publicerad 16 december 2020
Regeringen undantar begravningar.
Regeringen undantar begravningar.Foto: Lise Åserud

Regeringen har nu fattat beslutet om ett tak på åtta personer från och med den 24 november..Gränsen sänks från dagens 50-tak för att försöka stoppa smittspridningen av covid-19.

– Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständigt minimera socialt umgänge och det nu, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Annons

Flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

– Det blir möjligt att hålla begravning eller urnsättning med max 20 personer, oavsett religionsutövning, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP).

Behåller undantag

Tunga remissinstanser som landets länsstyrelser och smittskyddsläkare har varit kritiska till att regeringen vill behålla ett undantag som gör det möjligt med sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor.

De har efterlyst ett nationellt beslut från regeringen.

Trots kritiken behåller regeringen undantaget för sittande publik.

– Det är en ganska teoretisk diskussion, de har möjligheten att fatta det beslutet och de har gjort det i stor utsträckning. Vi förväntar oss att länsstyrelserna tar sitt ansvar och fattar de beslut som är nödvändiga utifrån smittläget lokalt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

På frågan om regeringen nu förväntar sig att länsstyrelserna ska fatta beslut om max åtta personer även för sittande publik, svarar Damberg:

– Normeringen är att vi inte ska träffas i några sammanhang utanför familjen, vi har ett allvarligt läge och vi vill bryta smittspridningen, därför har regeringen fattat beslutet om åtta personer och vi förväntar oss att det blir normerande, säger han.

Demonstrationer begränsas

Förbudet gäller till exempel danstillställningar, religiösa möten och kultur- och sportevenemang

Även möjligheten att demonstrera begränsas kraftigt av maxtaket på åtta personer, men Mikael Damberg försvarar det.

Annons

– Vårt budskap nu är att inte samlas över huvud taget. Det är det läge vi har. Svensk grundlag medger att man gör begränsningar av demonstrationsrätten, vi ligger i ett mycket allvarligt smittläge nu, säger Damberg.

Rent juridiskt kan regeringen inte införa förbud för privata fester, butiker, gym och flera andra platser där människor möts, men förhoppningen är att max åtta personer ändå ska bli normen.

Fakta: Förbud att samlas fler än åtta

Det blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är till exempel konserter, teaterföreställningar, bio, idrottsevenemang, demonstrationer och mässor.

Undantaget för högst 300 personer i en sittande publik blir kvar, om de sitter med minst en meters avstånd. Landets länsstyrelser har dock fattat lokala beslut där max 50 personer tillåtits.De förväntas nu följa efter och sänka till max åtta personer.

Undantag införs för högst 20 personer på en begravning, urnsättning och motsvarande.

Det så kallade trubadurundantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort.

Taket gäller tills vidare, men utgångspunkten är att det inte ska gälla längre än fyra veckor.

Polismyndigheten får ställa in eller upplösa en sammankomst eller tillställning som hålls i strid med förbudet.

Anordnare som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader

De nya reglerna, som har stöd i ordningslagen, träder i kraft den 24 november

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons