GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen: Staten ska inte betala för vindkraft

Staten kommer inte att stå för notan när boende som påverkas av nya vindkraftverk ska kompenseras, meddelar regeringen.
Politik • Publicerad 24 november 2022
Utredningen om att kompensera boende vid nya vindkraftverk tillsattes av den förra S-regeringen. Arkivbild.
Utredningen om att kompensera boende vid nya vindkraftverk tillsattes av den förra S-regeringen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen ändrar i direktiven till en utredning som ska ta fram förslag för att påskynda utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

Många vindkraftsprojekt stoppas i dag av att kommuner säger nej. För att komma till rätta med detta vill man ge ekonomisk kompensation till dem som påverkas av vindsnurrorna.

Den förra S-regeringen tillsatte därför en utredning om hur detta ska gå till och bad utredaren undersöka om staten eller verksamhetsutövarna ska stå för notan. Men nu ändrar den nya regeringen i direktiven till att det ska vara verksamhetsutövarna – det vill säga vindkraftsbolagen – som ska betala.

Utredningstiden ligger fast. Lagförslaget ska alltså redovisas senast den 31 mars 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.