Annons
Nyheter

Svantesson: Ännu ingen smittoeffekt i Sverige

Regeringen följer utvecklingen timme för timme efter den oro som problem för några banker i USA har lett till. Än så länge har svensk ekonomi inte smittats av problemen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) följer utvecklingen noggrant. Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) följer utvecklingen noggrant. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Alectas vd Magnus Billing säger till TT att SVB och Signatures kollaps bara påverkar Alecta på marginalen. Alecta förvaltar ungefär 1|200 miljarder kronor.
Alectas vd Magnus Billing säger till TT att SVB och Signatures kollaps bara påverkar Alecta på marginalen. Alecta förvaltar ungefär 1|200 miljarder kronor.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Svenska storbanker har inte den här affärsmodellen (som de drabbade amerikanska bankerna har). Det är också så att vårt finansiella system klarar prövningar bättre idag än innan finanskrisen, eftersom vi har mycket starkare reglering, säger hon till ett pressuppbåd i Bryssel.

Nedstängningarna av de amerikanska bankerna SVB och Signature har skapat oro i finansvärlden, och aktiekurserna i banker världen över har backat efter beskedet.

Annons

Men än så länge har varken det finansiella systemet eller banksystemet i Sverige drabbats av svallvågorna, säger finansministern.

Svantessons kollega, finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), säger till TT att han under helgen har haft kontakt med myndigheterna och Riksbanken för att stämma av utvecklingen efter de två amerikanska bankernas problem.

"EU tillsammans"

Han hävdar att det är mycket svårt att förutspå kriser likt den nu uppkomna. Men det är viktigt att ha en löpande tillsyn. Och Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008, enligt finansmarknadsministern.

Också EU:s gemensamma beredskap är bättre nu än före finanskrisen, enligt Svantesson.

– Oväntade saker kan alltid hända, men det är också för det som EU tillsammans har stärkt regleringen, säger Svantesson.

"Har marginaler"

Det gäller även för staten och regeringen att ha beredskap och marginaler att agera om det skulle behövas.

– Och det har vi i Sverige, vi har en budget där vi har marginaler att agera om det blir sämre utveckling och tider än vad man förväntat sig, säger Wykman.

Han framhåller samtidigt att de som i detta läge pratar om stimulanser och ofinansierade utgifter pratar för en politik som skulle kunna förvärra situationen.

– Här gäller det att agera med varsamhet för att kunna vara motståndskraftig om det blir ett sämre förlopp. Än så länge ser vi inga spridningseffekter, men man ska inte avskriva dem.

Alecta tappar miljarder

Den svenska pensionsjätten Alecta, som nyligen valt att investera i just amerikanska nischbanker, har sett tolv miljarder kronor gå upp i rök sedan kollapserna. Finansministern känner inte till några andra svenska jättar som är exponerade mot dessa banker.

Annons

– Jag gör inte det nu. Jag vet att Finansinspektionen för nära dialog med många parter här och följer den här utvecklingen noga, säger Svantesson.

Den första av bankerna som stängde, SVB, har många kunder i techbranschen. Finansministern får frågan om hon känner till några svenska bolag i den branschen som väntat sig lån från SVB, och som därför kan påverkas av dess kollaps.

– Jag vet väldigt lite just nu. Det är den här bilden som Finansinspektionen också samlar och ser hur de här flödena ser ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons