Annons
Nyheter

Sverige stöttar EU:s stämning av Polen

Sverige stöttar EU-kommissionens stämning av Polen i EU-domstolen. Ett unikt beslut, enligt EU-minister Hans Dahlgren.
Politik • Publicerad 22 juli 2021
EU-minister Hans Dahlgren, utbildningsminister Anna Ekström och justitieminister Morgan Johansson vid regeringens sommarfika.
EU-minister Hans Dahlgren, utbildningsminister Anna Ekström och justitieminister Morgan Johansson vid regeringens sommarfika.Foto: Ali Larestani/TT
Justitieminister Morgan Johansson, Miljö- och klimatminister Per Bolund och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans vid regeringens sommarfika.
Justitieminister Morgan Johansson, Miljö- och klimatminister Per Bolund och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans vid regeringens sommarfika.Foto: Ali Larestani/TT

Sverige stöttar EU-kommissionen som stämmer Polen för brott mot demokratiska regler och oegentligheter när det gäller domstolsväsendet. Enligt Hans Dahlgren, som berättar om regeringens beslut på en pressfika på torsdagen, är beslutet unikt.

– Det är ett väldigt ovanligt beslut vi har fattat nu på morgonen, säger han.

Annons

– Polen har infört en särskild avdelning för disciplinära mål. EU-domstolen har tidigare sagt att Polen måste suspendera den här avdelningen, men det har landet inte gjort, fortsätter Hans Dahlgren (S).

Syftet är att få Polen att ändra sin lagstiftning, enligt Dahlgren. Processen kan dock ta tid innan den avgörs, förklarar han.

Stöd till WHO

Regeringen har också haft pandemin och vaccin på dagordningen och beslutat om ett nytt stöd om 50 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens, WHO:s, Afrikakontor.

– Vi gör det för att stärka vården på marken i Afrika, där vi vet att hälsosystemen var svaga redan innan pandemin bröt ut, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Sverige investerar också så att 400 miljoner doser vaccin kan produceras i Sydafrika.

– Det är positivt att så många doser kan tillverkas i Afrika. Men vi måste göra mer. Det är bara konkreta insatser som kan lösa detta.

Viktigt bistånd

Per Olsson Fridh berättar att regeringen nu ser över hur nästa omgång av donationer av vaccindoser kan se ut. Hittills har Sverige donerat tre miljoner doser till covax, varav en miljon redan skickats ut till Covax.

– Det är ett viktigt bistånd som regeringen kommer att fortsätta med, säger han.

Han förklarar också att direktavtal mellan Covax och vaccinproducenterna måste lösas.

– Doserna ska kunna skickas direkt till Covax utan att gå genom nationer, säger Per Olsson Fridh.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons