Regeringen inför ny maxnivå för biståndet

Politik • Publicerad 19 oktober 2022
Bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) har avböjt att kommentera SR:s uppgifter om biståndet. Arkivbild.
Bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) har avböjt att kommentera SR:s uppgifter om biståndet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges bistånd kommer inte längre vara knutet till bruttonationalinkomsten (BNI), uppger Sveriges Radio Ekot med hänvisning till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

I stället ska biståndet ligga på 56 miljarder kronor årligen, de kommande tre åren.

Tidigare har biståndet varit knutet till BNI och då legat på omkring en procent av den. I fjol blev det 57,4 miljarder kronor.

Enligt SR vill den nya regeringen också se en större andel av det svenska bidraget gå till civila organisationer medan andelen till instanser som FN och Världsbanken ska minska.

SR har sökt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), som avböjt att kommentera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.