Annons

Regeringen går vidare med lag för ökad makt

Regeringen går vidare med förslaget att utöka sin egen makt att ta snabba beslut för att hindra smittspridning, utan att först fråga riksdagen.
– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 6 april 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Jessica Gow/TT

En lagrådsremiss har nu skickats över till Lagrådet, utan stora ändringar jämfört med det utkast som regeringen skickade ut till remissinstanser i helgen.

– Varför gör vi det här? Jo, för att vi menar att de åtgärder som i dag är kopplade till smittskyddslagen inte är tillräckligt kraftfulla, säger Hallengren, som hoppas att ett svar kan komma snabbt.

Prövas efteråt

Annons

Enligt lagförslaget ska regeringen genom föreskrifter kunna ta snabba beslut utan att först fråga riksdagen. Men föreskrifter och beslut som tas utifrån föreskrifter ska "snarast underställas riksdagen för prövning". Riksdagen ska med andra ord kunna backa redan tagna beslut.

Hon vill inte gå in specifikt på vilka beslut som lagen, om den antas, ska kunna användas till eller om regeringen hittills har känt sig bakbunden av att behöva gå till riksdagen med ett lagförslag.

– Vi närmar oss en situation där vi har en allvarlig smittspridning som omfattar fler delar av landet och det är nu vi behöver kunna vidta ytterligare åtgärder. Jag vill inte tala om att det har funnits situationer, utan mer att vi ser dem framför oss, säger socialministern.

Kunna stänga

– Regeringen eller den myndighet som regeringen ger uppgiften till, länsstyrelserna till exempel, ska kunna stänga ner verksamheter där det är mycket trängsel, där det förekommer eller finns risk för allvarlig smittspridning, säger Hallengren och säger att nu kan verksamheter som inte täcks av begreppen allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar omfattas.

Lagförslaget ger även regeringen rätten att flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, kommuner samt enskilda, privata vårdföretag om det behövs av smittskyddsskäl. Det har Sveriges kommuner och regioner (SKR) vänt sig starkt emot.

– Vi menar att möjligheten måste finnas, säger Hallengren och tillägger att det är en "sista utväg" om det samarbete och den dialog om resurser regionerna har och ska fortsätta med inte fungerar.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den sista juni.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons