Annons
Nyheter

Reform ska underlätta myndigheters samarbete

En ny regional indelning ska underlätta myndigheters samarbete. Först ut är Arbetsförmedlingen och Statens servicecenter.
Politik • Publicerad 25 maj 2022
Civilminister Ida Karkiainen tycker inte att myndighetsindelning bara är byråkratiskt. Arkivbild
Civilminister Ida Karkiainen tycker inte att myndighetsindelning bara är byråkratiskt. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

– Man kan tycka att det är en väldigt byråkratisk och nördig fråga om hur myndigheterna är organiserade. Men jag möter många inom både kommun och länsstyrelser som säger att det är svårt att samverka när indelningen ser så olika ut. Inte minst vid en kris, säger civilminister Ida Karkiainen (S).

Men för den enskilda medborgaren kommer förändringen troligen inte att märkas särskilt mycket, till början är det en organisatorisk ändring.

Stora skillnader

Annons

Skillnaderna är stora i hur landets myndigheter är organiserade, men nu ska sex geografiska områden utgöra grunden. I dag onsdag fattar regeringen beslut om de två första myndigheterna som ska ändra sin organisation.

Trafikverket och Försvarsmakten ska ta också ta fram förslag på hur de skulle kunna ordna sin verksamhet utifrån den nya modellen.

– Nu handlar det om fyra myndigheter, men vi ser det som en grundstruktur som fler myndigheter kan inspireras av framgent, säger Ida Karkiainen.

Baseras på länen

De sex områdena bygger på länsindelningen och tanken är att den ska underlätta samordning mellan staten, regioner, kommuner, näringsliv och medborgare.

Fakta: Sex nya geografiska områden för myndigheter

Norra området: Västernorrlands, Jämtlands, Västerbotten och Norrbottens län

Mellersta området: Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län

Östra: området Stockholms och Gotlands län

Sydöstra: området Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län

Västra: området Hallands och Västra Götalands län

Södra: området Kronoberg, Blekinge och Skåne län

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons