Annons

Bachmut står ännu emot

Krigsläget kring staden Bachmut i länet Donetsk i östra Ukraina är det svåraste längs fronten, fortsätter president Volodymyr Zelenskyj att framhålla – men betonar att den ukrainska militären håller stången mot ryska framstötar.
Ukraina • Publicerad 15 februari 2023
Förödelsen är stor i Ukraina, bland annat i staden Bachmut i den östra Donetsk. Bilden är tagen på tisdagen.
Förödelsen är stor i Ukraina, bland annat i staden Bachmut i den östra Donetsk. Bilden är tagen på tisdagen.Foto: Libkos/AP/TT

– Det är inte lätt för våra soldater i öst men de kallar det inte Bachmut-fortet för inte, sade Volodymyr Zelenskyj på en pressträff ihop med den svenske statsministern Ulf Kristersson (M).

Särskilt besvärlig är enligt presidenten situationen vid staden Vugledar söder om Bachmut där tunga strider rasat i flera månader. Donetsk ligger till stor del ligger under rysk kontroll.

Annons

Länets guvernör Serhij Hajda rapporterade på onsdagen en upptrappning av striderna vid orterna Kreminna och Bilogorivka. Ryssarna attackerar i vågor med understöd från luften, berättade han.

"Mänsklig massa"

Ryska styrkor har brutit igenom två ukrainska försvarslinjer i länet Luhansk och har tvingat tillbaka ukrainska soldater runt tre kilometer, hävdar den ryska militären.

Uppgifterna är inte bekräftade från oberoende håll.

I flera månader har Ryssland attackerat östra Ukraina med artilleri, drönare och robotar. Förstörelsen är stor, men efter det relativa dödläget under vintern vill Moskva se framsteg, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt rapporter fortsätter Moskva att skicka fler soldater till Donbass, där Donetsk och Luhansk ingår.

– Ryssarna har kunnat flytta nya styrkor för offensiven och nu försöker de överväldiga oss med ren mänsklig massa, säger guvernör Serhij Hajdaj i ukrainsk tv.

Tusentals barn

Enligt en rapport från universitetet Yale i USA har över 6 000 barn – från bara månader till 17 år gamla – förts till Ryssland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes för snart ett år sedan, rapporterar CNN.

Forskargruppen vid The Conflict Observatory, som utreder eventuella krigsbrott, pekar i rapporten på Moskvas ansträngningar att omplacera, omskola, tvångsadoptera och ibland till och med militärt utbilda ukrainska barn.

– Alla nivåer i Rysslands styre är inblandade, säger Nathaniel Raymond från Yale.

Sannolikt har betydligt fler än 6 000 barn varit i ryskt förvar någon gång sedan krigsutbrottet, enligt rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons