Annons

Rapport: Tiotusentals ukrainska barn i Ryssland

Minst 20 000, men kanske så många som hundratusentals ukrainska barn kan ha förts till Ryssland sedan 2015, året efter att Moskva olagligen annekterade Krimhalvön.
Ukraina • Publicerad 5 maj 2023
Enligt Ukraina har mer än 19|000 ukrainska barn deporterats till Ryssland sedan invasionen i februari 2022. Arkivbild.
Enligt Ukraina har mer än 19|000 ukrainska barn deporterats till Ryssland sedan invasionen i februari 2022. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det visar en rapport skriven av en grupp internationella experter som upprättats av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse).

Det exakta antalet barn som förts till Ryssland är dock oklart. De lägsta uppskattningarna pekar på minst 20 000 barn.

Annons

– Men både ryska och ukrainska källor indikerar siffror som är tio eller till och med flera gånger högre. Så vi talar egentligen om ett enormt fenomen, säger en av experterna Veronika Bilkova.

Rapporten visar också att de ukrainska barnens rättigheter återkommande kränks.

– Det verkar som att det finns en plan att assimilera dem (barnen) i stor skala, säger Bilkova.

I Ryssland utsätts barnen för rysk propaganda i form av olika typer av utbildning.

Ryssland svarade inte på inbjudan att bidra till rapporten.

Enligt Ukraina har mer än 19 000 ukrainska barn deporterats till Ryssland sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes i februari 2022. Ryssland tillbakavisar anklagelserna och säger sig i stället ha räddat barnen från krigets fasor.

I mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder mot Rysslands president, som pekades ut som högst ansvarig för massförflyttningarna av ukrainska barn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons