Rapport om sexövergrepp i idrotten
– Vi måste få in de här frågorna i alla tränarutbildningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.
Rapporten som gjorts av Susanne Johansson, doktorand på GIH, är den första i sitt slag i Sverige. Enkäten med 477 25-åriga män och kvinnor visar att 26 av dem uppger att de utsatts för någon form av sexuellt övergrepp, till exempel blivit ofrivilligt fotade eller filmade eller kroppskontakt som känts opassande. Samtliga förövare ska ha varit män.
Enligt rapporten ska två av de tillfrågade varit under tolv år när det inträffade, åtta mellan 13 och 17 samt sex stycken över 18, medan en inte mindes. Poängteras bör att svarsfrekvensen ligger kring 40 procent, vilket innebär ett stort bortfall.
Samtidigt visar undersökningen att nästan hälften av tränarna kan tänka sig att besvara en flirt med en adept, var tionde har haft tränare som raggat eller flirtat med dem och var sjunde har varit med om tränare som kommit med sexuella anspelningar.
– Med tanke på att 90 procent av de svenska ungdomarna passerar genom idrottsrörelsen någon gång är det naturligtvis anmärkningsvärt, säger Susanne Johansson.
Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg, som i sin självbiografi berättat om sexuella övergrepp som han utsatts för, kommenterar studien för SVT:
– Fem procent är extremt högt. Det är skrämmande siffror. Nu får idrotten vakna och ta tag i det här problemet.
Otydliga gränser
Några större skillnader mellan olika delar av idrottsrörelsen har GIH-doktoranden inte hittat.
– Det finns ingen större skillnad mellan olika idrotter och inte heller mellan lagidrotter och individuella idrotter, säger Susanne Johansson.
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är nöjd över att forskningen kommit i gång på det här området.
– Det har varit en frustration för oss att inte ha vetat hur verkligheten ser ut och det känns bra att vi har satt i gång något som ger oss bättre kunskap.
– Det är naturligtvis inte tillfredsställande att många har varit med om negativa upplevelser på det här området och vi måste agera och hålla frågan vid liv.
RF-basen vill agera
Riksidrottsförbundet vill få in frågorna kring sexuella relationer och övergrepp i alla tränarutbildningar.
Dessutom vill RF ha möjlighet för klubbarna att få ta del av begränsade utdrag ur belastningsregistret.
Ett betänkande på området kommer redan nästa vecka till riksdagen och Mattson Weijber hoppas på ett ja till begränsade utdrag.