Annons
Nyheter

Skjutning i Tel Aviv – systrar döda på Västbanken

Israeliska stridsflygplan har bombat Libanon och Gaza som svar på raketanfall.
Två systrar med israelisk-brittiska medborgarskap rapporteras också ha blivit ihjälskjutna i en palestinsk attack på Västbanken, och en person har dödats i en skottlossning i Tel Aviv.
Mellanöstern • Publicerad 7 april 2023
Eld och rök stiger från Gazaremsan efter ett israeliskt flyganfall under natten till fredag.
Eld och rök stiger från Gazaremsan efter ett israeliskt flyganfall under natten till fredag.Foto: Fatima Shbair/AP/TT
Rök stiger från en plats i Bezet i norra Israel där en raket slog ned på torsdagen.
Rök stiger från en plats i Bezet i norra Israel där en raket slog ned på torsdagen.Foto: Fadi Amun/AP/TT
En krater i Qalili i södra Libanon, som uppstod i ett israeliskt flyganfall.
En krater i Qalili i södra Libanon, som uppstod i ett israeliskt flyganfall.Foto: Mohammad Zaatari
Under veckan har det skett stora drabbningar vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem. Här grips en palestinsk kvinna av israelisk polis, i onsdags.
Under veckan har det skett stora drabbningar vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem. Här grips en palestinsk kvinna av israelisk polis, i onsdags.Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Under natten skedde stora explosioner på Gazaremsan och fram mot morgonen ljöd höga smällar i södra Libanon. Israels militärmakt meddelar att den har utfört flyganfall mot bägge områden.

Flyganfallen blev svaret efter att fler än 30 raketer avfyrades mot Israel i torsdags, från både nord och syd. Israel gör gällande att raketerna kom från någon av de hårdföra palestinska grupperna Hamas eller Islamiska jihad. Enligt militären stoppades alla utom fem raketer av luftvärnet.

Annons

Sedan gick larmet i Jordandalen på Västbanken, där en bil blev beskjuten.

Två systrar, en 15-åring och en i 20-årsåldern, dödades i attacken. Systrarnas mor, som är 40-årsåldern, skadades. Enligt flera medier, bland andra Sky News, hade båda systrarna dubbelt medborgarskap, israeliskt och brittiskt.

Från israeliskt håll beskrivs det som en palestinsk attack, där gärningspersonen eller -personerna sköt från ett annat fordon.

På fredagskvällen rapporterade den israeliska tidningen Haaretz att en person dödats och tre skottskadats i Tel Aviv.

Oroligt i Jerusalem

Anfallen över gränsen mellan Israel och Libanon är de mest omfattande sedan 2006, då Israel utkämpade ett månadslångt krig med den Iranstödda och Libanonbaserade milisgruppen Hizbollah. Skulden för raketanfallen mot Israel läggs på palestinska grupperingar, men experter understryker att dessa lär ha fått Hizbollahs medgivande.

Spänningen har varit stor i den konfliktfyllda regionen under en tid, men den tilltog i onsdags. Då utbröt oroligheter vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem när muslimer som insisterade på att få be vid en av islams heligaste platser barrikaderade sig med stenar och fyrverkerier som vapen – varpå israeliska poliser använde tårgas och sköt gummikulor i en nattlig räd där flera hundra palestinier greps.

Läget är extra känsligt då den judiska påsken pesach sammanfaller med den muslimska fastemånaden ramadan. Ytterligare oroligheter har uppstått i det känsliga området i Jerusalem under torsdagen och fredagen.

Året är redan ett av de blodigaste i området på länge. Närmare 90 palestinier har skjutits ihjäl av israelisk eld på Västbanken sedan årsskiftet, enligt nyhetsbyrån AP:s sammanställning. Under samma tid har 16 israeler, alla utom en civila, dödats i palestinska våldsdåd.

"Extremt allvarligt"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick å sin sida ut med en varning på torsdagskvällen.

– Vi kommer att slå till mot våra fiender och de kommer att få betala ett pris för varje aggressionshandling, sade Netanyahu i ett kort videouttalande från ett regeringsmöte.

Annons

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer raketskjutningarna från Libanon och sade att den libanesiska militären och FN försöker hitta de personer som ligger bakom beskjutningen. Det libanesiska utrikesdepartementet uppmanar det internationella samfundet att förmå Israel att trappa ned situationen.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel plats och fel vapen i angreppet där två kvinnor dödades.

Bakgrund: Tempelberget och Jerusalem

Tempelberget har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden och är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen.

Enligt judisk tradition fanns två tempel på platsen, ett byggt av kung Salomo för 3 000 år sedan och ett senare som raserades av romarna år 70 efter Kristus. De förstörda templen har en nyckelroll inom judendomen och i dag ber judar vid Västra muren, också känd som Klagomuren, alldeles intill berget.

Mitt på berget finns en klippa som sägs vara den plats där Abraham enligt Första Moseboken nästan offrade sin son Isak.

På samma plats påbörjade Muhammed enligt muslimerna en nattlig himmelsfärd. Klippdomen med dess gyllene dom är byggd på den platsen, och en liten bit därifrån ligger al-Aqsamoskén, som är muslimernas tredje heligaste plats efter Mekka och Medina i Saudiarabien. Muslimer kallar platsen al-Haram al-Sharif, "den ädla helgedomen".

Muslimerna intog Jerusalem under islams första utbredningsfas på 600-talet efter Kristus.

Kristna pilgrimer besöker främst Jesu gravkyrka och Via Dolorosa, de gator där Jesus tros ha gjort sin Golgatavandring.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons