Annons
Nyheter

Radioaktiv läcka stoppad i Fukushima

Läckaget av radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima stoppades på onsdagen, rapporterar Jiji Press.
Nyheter • Publicerad 6 april 2011
Foto: 

Tepco, som äger kärnkraftverket, har sprutat in kemikalien natriumsilikat, "flytande glas", för att få marken att stelna nära den plats, varifrån det högradioaktiva vattnet sipprade och rann ut i Stilla havet.

Tepco har jobbat hårt för att stoppa läckan i Fukushima som skadades i skalvet och tsunamin den 11 mars.

Annons

Även om det högradioaktiva läckaget stoppats vid kärnkraftverket tvingas Tepco att fortsätta pumpa ut kontaminerat vatten i havet på grund av brist på lagringsmöjligheter.

I tre veckor har vatten pumpats in i Fukushima. Under de tre veckorna har omkring 60 000 ton vatten lagrats och beslut fattats om att dumpa 11 500 ton i havet.

Prover från vatten som använts till att kyla reaktor 2 visade strålning fem miljoner gånger högre än tillåtet, uppgav myndigheterna på tisdagen och tillade att det finns oro över att radioaktivitet spridit sig långt utanför katastrofzonen, uppger Reuters.

Regeringen överväger att för första gången efter katastrofen införa restriktioner för fisk och skaldjur efter att kontaminerad fisk påträffats.

Indien har blivit första land att förbjuda import av japanska livsmedel på grund av rädsla för radioaktivitet.

Arbetare på kärnkraftverket försöker fortfarande få igång kylpumparna i de fyra reaktorerna som skadades i skalvet och tsunamin. Fram till dess måste vatten pumpas in utifrån för att förhindra att överhettning och härdsmälta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons