Annons
Nyheter

RÅ: Jag var inte delaktig i Palmebeslutet

Riksåklagare Petra Lundh kommenterar nu onsdagens besked från chefsåklagare Krister Petersson om att Palmeutredningen läggs ner och utpekandet av Stig Engström som misstänkt gärningsman.
Palmemordet • Publicerad 11 juni 2020
Riksåklagare Petra Lundh kommenterar beslutat om att lägga ned Palmeutredningen och peka ut en trolig gärningsman. Arkivbild.
Riksåklagare Petra Lundh kommenterar beslutat om att lägga ned Palmeutredningen och peka ut en trolig gärningsman. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I den skriftliga kommentaren förklarar hon att hon inte har varit delaktigt i det beslut som Krister Petersson fattat.

”Enligt reglerna i rättegångsbalken fattar åklagare självständiga myndighetsbeslut i eget namn. Med hänsyn till att lägre åklagares beslut kan överprövas av högre åklagare, kan högre åklagare inte ge anvisningar om hur ett enskilt ärende ska handläggas. Jag har alltså inte på något sätt varit delaktig i beslutet."

Annons

Riksåklagare Petra Lundh skriver också att hon fått en sammanfattande information om innehållet i beslutet cirka en vecka innan det fattades.

"Skälet till detta är att det framgår av regeringens instruktion till Åklagarmyndigheten att myndigheten är skyldig att informera Regeringskansliet om viktiga frågor som uppkommer i verksamheten och som bör komma till regeringens kännedom", skriver Lundh.

Hon skriver också att det finns regler om att åklagare ska informera riksåklagaren om frågor "som är av sådan beskaffenhet att riksåklagaren bör känna till dem."

I övrigt har riksåklagaren inga ytterligare kommentarer att lämna i ärendet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons