Annons
Nyheter

Quick inte längre seriemördare

Alla morddomar mot Sture Bergwall har nu klassats som undermåliga och rivits upp. Åter höjs röster om en sanningskommission som ska reda ut hur en psykiskt sjuk och hårt medicinerad man kunde dömas enbart på sitt ord.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2013
Foto: Yvonne âsell / SvD / SCANPIX
Sture Bergwall (med keps) tillsammans med sin försvaradvokat Claes Borgström blir vallad av polis på Fjell i Drammen, 1996. Nu har han beviljats resning i alla åtta morddomar.
Sture Bergwall (med keps) tillsammans med sin försvaradvokat Claes Borgström blir vallad av polis på Fjell i Drammen, 1996. Nu har han beviljats resning i alla åtta morddomar.Foto: Scanpix

När Hovrätten för övre Norrland kom med sina beslut på fredagen innebar det att de sista tre av de åtta morddomarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, revs upp. Med största sannolikhet kommer en åklagare senare besluta att inte väcka nytt åtal och Bergwall blir friad.

– Vittnen och annan bevisning bedömdes mot bakgrund av hans erkännande. De motstridigheter som fanns i hans berättelser från början lyftes aldrig fram, säger hovrättsråd Tom Madell.

Annons

Även för anhöriga i tidigare resningsärenden var beskedet viktigt.

– Alla som vi har vänt oss till och hävdat att domarna varit fullständigt galna – riksåklagaren och justitiekanslern – har ställt sig bakom utredningen. Därför måste justitieministern och justitiedepartementet nu ta sitt ansvar för det här, säger Björn Asplund, pappa till 11-årige Johan, ett av Bergwalls tidigare påstådda offer.

Asplund hör till dem som var först ut att begära en opartisk utredning, en sanningskommission, som en gång för alla reder ut vad som gick fel. Efter fredagens beslut var det många, bland annat MP-, V- och S-politiker som upprepade sina tidigare krav.

– Detta är den största rättsskandalen i Sveriges moderna historia. Detta är alldeles för stort för att bara låta det passera, sade bland annat socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson som krävde ett snabbt beslut från regeringen.

Även den åklagare som drev mordåtalen mot Bergwall på 1990-talet, Christer van der Kwast, står bakom en kommission. Han står dock fast vid sin uppfattning om att bevisningen håller.

– Det finns en risk att man frikänner en seriemördare som kan vara skyldig, säger han.

Petter Asp, professor i straffrätt, tycker att rättsväsendet kan ta lärdom av det som hänt, oavsett vad man tycker om utredningarna.

– Det här fallet understryker vikten av att utreda saker på ett gediget sätt, och att vara öppen för tvivel. Särskilt när alla går åt samma håll, säger han.

Björn Asplund, kräver mer än en utredning.

– Jag överväger att stämma staten. Vi har blivit manipulerade och kränkta och utsatta av rättssystemet under alla de här åren utan att någon ställts till svars för det, säger han.

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill inte ta ställning till några krav förrän rättsprocessen är helt avslutad.

Quick fälldes för åtta mord

Yenon Levi, 24 år, hittas död 1988. Quick döms 1997, frias 2010.

Therese Johannesen, 9 år, försvinner 1988. Quick döms 1998, frias 2011.

Johan Asplund, 11 år, försvinner 1980. Quick döms 2001, frias 2012.

Trine Jensen, 17 år, hittas död 1981. Gry Storvik, 23 år, hittas död 1985. Quick döms 2000, frias 2012.

Charles Zelmanovits, 15 år, försvinner 1976, hittas 1993. Quick döms 1994. Resning beviljad.

Marinus och Janni Stegehuis dödas 1984. Quick döms 1996. Resning beviljad.

Vad är resning?

När en dom inte kan överklagas längre har den vunnit laga kraft. Då kan den inte ändras. Men det går att ansöka om resning om det finns nya omständigheter eller bevis.

För hovrättsdomar ska resningsansökan ställas till Högsta domstolen. För tingsrättsdomar ska ansökan lämnas in till hovrätten.

Vanligast är att den dömde själv ansöker, men även åklagare kan göra det.

När en resningsansökan beviljas av rätten rivs domen upp. En åklagare tar ställning till om en ny rättegång ska hållas, eller om åtalet ska läggas ned.

Om åtalet läggs ner tar domstolen det formella beslutet om en friande dom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons