Annons

Putin: Prigozjin ville inte släppa Wagner

Jevgenij Prigozjin vägrade att lämna över kontrollen över Wagnergruppen efter det väpnade upproret, säger Vladimir Putin i en intervju.
Han ger inga nya besked om var upprorsmakaren har tagit vägen.
Ryssland • Publicerad 14 juli 2023
Rysslands president Vladimir Putin mötte några utvalda ryska medier i samband med ett näringslivsarrangemang i Moskva på torsdagen.
Rysslands president Vladimir Putin mötte några utvalda ryska medier i samband med ett näringslivsarrangemang i Moskva på torsdagen.Foto: Alexander Kazakov/Sputnik/Kreml poolfoto via AP/TT
Vladimir Putin lät sig intervjuas av bland andra Kommersants korrespondent Andrej Kolesnikov, här till höger i bild. Han har beskrivits som Putins "favoritjournalist" och har tidigare valts ut till sådana arrangemang.
Vladimir Putin lät sig intervjuas av bland andra Kommersants korrespondent Andrej Kolesnikov, här till höger i bild. Han har beskrivits som Putins "favoritjournalist" och har tidigare valts ut till sådana arrangemang.Foto: Alexander Kazakov/Sputnik/Kreml, poolfoto via AP/TT
Jevgenij Prigozjin (i bilen) när han lämnade Rostov-vid-Don när upproret hade avbrutits på kvällen den 24 juni. Sedan dess har han inte gjort några framträdanden.
Jevgenij Prigozjin (i bilen) när han lämnade Rostov-vid-Don när upproret hade avbrutits på kvällen den 24 juni. Sedan dess har han inte gjort några framträdanden.Foto: AP/TT
När det väpnade upproret pågick den 24 juni så stormade poliser Wagner-högkvarteret i S:t Petersburg. Arkivbild.
När det väpnade upproret pågick den 24 juni så stormade poliser Wagner-högkvarteret i S:t Petersburg. Arkivbild.Foto: AP/TT

Rysslands president ger i en intervju med den ryska dagstidningen Kommersant sin bild av det möte som hölls i Moskva den 29 juni, bara några dagar efter Wagnersoldaternas "marsch" mot huvudstaden.

Det har sagts att ett 30-tal Wagnerbefäl deltog i mötet tillsammans med Prigozjin. Putin beskriver det som "beklagligt" att soldaterna blev "indragna" i det stora myteriet.

Förminskar Prigozjins roll

Annons

Han hävdar att han erbjöd dem ett alternativ: att fortsätta strida under ett befäl som han gör gällande har varit det "egentliga" högsta befälet i Wagner under det fullskaliga Ukrainakrigets gång.

– Inget skulle ha förändrats för dem, de skulle ha blivit ledda av samma person som var deras riktiga befälhavare hela tiden, säger Putin enligt Kommersant.

– Många nickade när jag sade detta. Och Prigozjin, som satt längst fram och inte såg det, sade "Nej, killarna kommer inte att gå med på detta".

Det var först för några dagar sedan som det blev känt att mötet över huvud taget hade ägt rum. Det är inte känt var Jevgenij Prigozjin befinner sig eller vad han och Putin har kommit överens om. Han har inte gett sin bild av mötet, eller vidimerat att det faktiskt har skett.

Skulle straffa förrädare

Medan Wagnersoldaterna rullade mot Moskva beskrev Vladimir Putin dem som förrädare och svor att utmäta strängast möjliga bestraffning. Minst 13 ryska soldater dödades när det ryska flygvapnet angrep Wagnersoldaterna och de sköt tillbaka, så att flera militärhelikoptrar sköts ned.

Upproret avbröts ett par tiotal mil från Moskva, sedan någon form av överenskommelse hade nåtts. Enligt vad som framkommit skulle den bland annat innebära att Jevgenij Prigozjin och Wagnersoldaterna får gå straffria och får fri lejd till grannlandet Belarus.

Under de senaste veckorna har Prigozjins privatplan rest mellan Belarus, hans hemstad S:t Petersburg, Moskva och Rostov-vid-Don. Vid sidan av det har Vladimir Putin sagt sig behöva granska den Kreml-finansierade bolagsstruktur som Prigozjin har tillåtits skapa en förmögenhet genom.

"Existerar ju inte"

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro, som ett inofficiellt verktyg för den ryska maktapparaten som Kreml samtidigt inte har behövt ta ansvar för. Vladimir Putin tillstod nyligen att Kreml har finansierat bolaget, åtminstone under kriget, när han förnekade Prigozjins anklagelser om att gruppen inte har fått tillräckliga resurser.

I intervjun med Kommersant får presidenten en fråga om Wagnergruppen lär fortsätta att existera som en militär enhet.

Wagnergruppen existerar ju inte, svarar Putin underfundigt, med hänvisning till att den ryska lagen inte tillåter paramilitära grupper eller privata militärbolag.

Annons

– Det finns en grupp, men den finns inte i juridisk mening, säger han.

"Här lät han mer som en advokat", skriver Kommersant-journalisten Andrej Kolesnikov som gjorde intervjun i artikeln. Kolesnikov har länge beskrivits som Putins "favoritjournalist", då han fått följa med på resor och beretts tillgång till sällsynta intervjuer.

Wagnersoldaterna har enligt Kreml ställts inför ett val: åk till Belarus eller ta värvning i den reguljära ryska armén. Enligt amerikanska underrättelser befinner sig merparten av dem ännu på ockuperad mark i Ukraina, om än inte i strid.

Fakta: Prigozjin och upproret

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark, som med sina nära band till Vladimir Putin och ett eget affärsimperium har verkat i Kremls intressen på olika vis.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning i form av försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagner-styrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebär exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons