Nyheter

Psykproblem bakom Södertäljemord

Åklagaren är övertygad: Den häktade 39-åringens psykiska problem ligger bakom mordet på en 16-årig Södertäljeflicka. Hon höggs ihjäl med flera knivhugg när hon var på väg från bostadsområdet Rosenlund sent på fredagskvällen.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2008
En 16-årig flicka knivskars till döds i bostadsområdet Rosenlund i Södertälje på fredagskvällen. Kort efter dådet greps en 39-årig man i närheten och anhölls misstänkt för mord. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord av Södertörns tingsrätt på lördagen.
En 16-årig flicka knivskars till döds i bostadsområdet Rosenlund i Södertälje på fredagskvällen. Kort efter dådet greps en 39-årig man i närheten och anhölls misstänkt för mord. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord av Södertörns tingsrätt på lördagen.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

39-åringen, också bosatt i Södertälje, häktades av jourdomstolen på lördagseftermiddagen. Med sänkt huvud och iförd gröna kläder tog han emot domarens besked att han på sannolika skäl är misstänkt för mordet på flickan.

Enligt polisen finns inget som tyder på att den misstänkte och offret kände varandra.

– Jag kan varken bekräfta eller förneka det, jag vill inte kommentera det, säger mannens advokat Michael Lindén till TT.

Känd för mindre våldsbrott

Den misstänkte är sedan tidigare känd av polisen för bland annat ”mindre våldsbrott”, enligt polisens presstalesman Kjell Lindgren. Åklagare och advokat ville dock inte kommentera vilken typ av brott det rört sig om.

Michael Lindén berättar att hans klient mår fruktansvärt dåligt.

– Han är medveten om vad som har hänt naturligtvis, och han medger dråp på sannolika skäl men inte mord, säger han.

Att domstolen häktade 39-åringen för mord ser advokaten som ”en rubriceringsfråga”.

– Och jag kan inte säga så mycket mera än att det här är något man får utreda vidare

Allvarliga psykiska problem

Kammaråklagare Jakob Holmberg är förtegen om utredningen och vilka konkreta bevis som finns. Men han betraktar dådet som djupt tragisk och berättar att den misstänkte haft kontakt med en öppenvårdsmottagning.

– Han har en psykisk problematik och jag är övertygad om att den har bidragit till gärningen, säger Holmberg.

Advokaten håller med om åklagarens beskrivning och betecknar 39-åringens psykiska problem som allvarliga.

16-åringen var på väg från Rosenlund som hon besökt på fredagskvällen. Hon promenerade i området när hon attackerades och knivhöggs upprepade gånger. Personer i närheten hörde flickans skrik och ringde omedelbart efter ambulans. Vid ankomsten till Södertälje sjukhus var hon död.

Kort efter dådet greps 39-åringen i en bostad i närheten. Han hade pekats ut av vittnen.

– Det är personer som har berättat hur det har gått till. De medverkade till att vi kunde gripa mannen och de har lämnat signalement och sådant, säger polisens Kjell Lindgren.

Håkan Johansson

Våldsdåd bland psykiskt sjuka

Den 19 maj 2003 överföll en 32-årig man flera personer med ett järnrör i närheten av Åkeshovs tunnelbanestation i västra Stockholm. En 70-årig man som fanns bland de överfallna avled av skadorna, och ytterligare sex personer skadades.Den 31 maj 2003 körde en 50-årig hemlös man in bland fotgängarna på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm med hyrd bil. Två personer avled och 16 skadades.Den 10 september 2003 knivskar den då 24-årige Mijailo Mijailovic utrikesminister Anna Lindh så allvarligt att hon avled morgonen därpå.Den 11 september 2003 knivdödade en 24-årig man i Arvika en femårig flicka.Den 2 februari i år gick en 44-årig man oprovocerat till attack mot en 50-årig man på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm. Den attackerade mannen skadades allvarligt och svävade ett tag mellan liv och död. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.