Annons
Nyheter

Psykologen: Förklara ditt behov av avstånd

Tumstockar, badringar och hemmasnickrade skydd med rockringar. Det finns flera exempel på kreativa lösningar för att upprätthålla den fysiska distanseringen under coronapandemin.
Men hur lätt är det att fortsätta hålla avstånd när trängseln ökar?
Coronaviruset • Publicerad 14 juni 2020
Det kan vara svårt att hålla på den sociala distanseringen. Arkivbild.
Det kan vara svårt att hålla på den sociala distanseringen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Psykologen och forskaren Erik Andersson tror på artiga tillsägelser för att hålla avstånd under cornapandemin.
Psykologen och forskaren Erik Andersson tror på artiga tillsägelser för att hålla avstånd under cornapandemin.Foto: Karolinska institutet

I en social situation kan det vara lätt att glömma bort att vi fortfarande ska hålla en viss distans till varandra för att hindra spridningen av coronaviruset. Vi kan hamna i gamla beteendemönster, säger Erik Andersson, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.

– Känner vi varandra närmar vi oss ofta automatiskt varandra – och rätt var det är så lutar vi oss mot den andre eller sitter för nära, säger han.

Annons

Erik Andersson tror att tricket för att fortsätta hålla avstånd är att vara förberedd, och på så sätt förekomma en situation där du måste förklara dig.

– De flesta är medvetna om att man ska vara försiktig och hålla avstånd till varandra, men sedan har alla olika preferenser för hur långt det fysiska avståndet ska vara. Om du redan innan du träffar någon har tänkt ut vad du önskar och har för avståndsbehov, så kan du slippa jobbiga situationer.

Han menar att man redan före mötet berättat för personen varför man vill ta extra avstånd.

– Det är bättre att förekomma problemet än att man till slut hamnar i en situation där man måste be någon att backa. Hör man till en riskgrupp, så är det bra att berätta det, så att andra tar större hänsyn. Den andra aspekten är att också tänka på hur andra jag möter vill ha det gentemot mig, så att jag inte är för nära någon utan att ha kollat av det med personen, säger Erik Andersson.

Backade efter blick

TT: Hur säger man nej till en kram eller handslag på bästa sätt?

– Det är väldigt individuellt, men om man tycker att det är lite jobbigt är ett alternativ att skämta bort det. Du kan göra en luftkram eller skylla på att du är lite nojig. Men det går givetvis lika bra att vara rak och säga att man utövar fysisk distansering, säger Erik Andersson.

Han tror också att det går att visa vad man känner och har för gränser med små hintar.

– Jag gick själv förbi en gul markering som hade satts upp i en butik för att vi skulle hålla avstånd i kön. Den personen som stod framför mig gav mig bara en blick och då backade jag och förstod vad jag gjort. Många gånger behövs det ganska små medel för att en person ska förstå.

Var artig – inte aggressiv

Om det inte skulle hjälpa föreslår Erik Andersson att man ger en artig tillsägelse.

– Det kan till exempel vara "jag föreslår att du backar". Det viktiga är att inte gå på aggressivt, så att man hamnar i bråk. Artigt, men bestämt, brukar vara en hållbar strategi för att hålla en god ton, säger Erik Andersson.

Annons

Han tycker att idén med hemmagjorda skydd som badringar inte är en sådan dum idé.

– Den går ju faktiskt inte att ta sig förbi, så då håller man hela tiden distansen till varandra. Och den sociala distanseringen kan vara lätt att glömma bort efter ett glas vin. Om skydden hjälper en person att komma ut, så tycker jag absolut att man ska köra på det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons