Protest mot SD i kammaren
Flera riksdagsledamöter protesterade mot dem genom att bära antirasistmärken.
På måndagen var det dags för upprop i riksdagen för de 349 invalda männen och kvinnorna. För de 20 Sverigedemokraterna var det första gången de fick sätta foten i kammaren där svensk lag stiftas. Gruppledaren Björn Söder var den SD:are som först ställde sig i talarstolen när han förgäves nominerade partikamraten Mikael Jansson till andre vice talman med motiveringen att SD bildar riksdagens tredje block "Sverigeblocket".
Tog i hand
Bland socialdemokrater och vänsterpartister var det många som bar märken med texterna "Vi gillar olika" och "Rör inte min kompis".
– Det är viktigt att markera att jag står för ett öppet samhälle, säger socialdemokraten Marie Granlund.
Trots antirasist-märkena tog SD-ledaren Jimmie Åkessons bänkgrannar artigt honom i hand. Centerpartisten Annie Johansson var först med att bryta isen.
– Jag är väluppfostrad och hälsar på alla, säger hon.
SD:s utrikespolitiska talesperson Kent Ekroth, som ser islam som ett stort hot mot Sverige, lät sig inte uppröras av märkena.
– Det där bryr jag mig inte om. De har hållit på med dumheter länge. Detta visar bara att vi är det enda oppositionspartiet.
Sak och person
SD vill bland annat minska asyl- och anhöriginvandringen till tio procent av dagens omfattning. Det skulle kunna ha drabbat Ekroths bänkgranne, moderaten Hanif Bali, som kom till Sverige som ensamt flyktingbarn när han var tre år. Bali hävdar att han ända sedan sommaren då han tog studenten betalat mer skatt till den svenska välfärden än vad Ekroth gjort i hela sitt liv. Den unge moderaten hade dock inga problem med att vara trevligt mot sin bänkgranne från SD.
– Man ska skilja på sak och person. Det är väl det som demokratin går ut på – att respektera att människor tycker annorlunda, säger Bali.